Saopštenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 15:16

Saopštenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića

"U cilju destabilizacije prilika na terenu, vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem pokrenule su proceduru za donošenje tzv. zakona o eksproprijaciji".

"Novim zakonom doslovno žele da legalizuje otimačinu srpske zemlje na severu Kosova i Metohije i na njoj grade svoje tzv.vojne i policijske baze", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i dodao:

Novim zakonom koji je pripremila Priština bukvalno bilo koji srpski objekat ili zemlju u koju Kurti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uperi prst, vlasti u Prištini mogu proglasiti „javnim interesom“

i na tom mestu graditi nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice.

Na to posebno ukazuje član 7, stav 2.3.14 koji doslovno kaže „Legitmini javni interes se odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione

vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih“.

Nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa.

Jasna je namera Prištine da se ovim pravnim nasiljem brutalno obračunava sa srpskim narodom koji je mirno, ali odlučno rekao ne okupaciji i otimačini.

Priština je angažovala takozvano Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Ono što je

posebno indikativno da je za taj dokument organizovana navodno javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova, daleko od očiju javnosti, a danas ističe rok za

dostavljanje komentara na predloženi dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.