Samoopredeljenje najveće iznenađenje izbora na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2017, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje najveće iznenađenje izbora na KiM

Prema prelminarnim rezultatima Centralne izbore komisije Kosova na uzorku od 91 posto obrađenih glasova, koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, dobila je 34,6 posto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Najveće iznenađenje je pokret Samoopredeljenje koji je samostalno izašao, a zauzeo drugo mesto sa 26,7 posto osvojenih glasova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Na prošlim parlamentarnim izborima 2014. ovaj pokret je imao 13,5 posto glasova.

Koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative osvojila je 25,9 posto.

Na prošlim izborima samo Demokratski savez je dobio 25,2 posto glasova.

Na osnovu ovih rezultata međutim, iako pobednik sa 35 posto glasova, velika koalicija čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj neće biti u mogućnosti da formira vladu bez podrške 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas. Na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mesta.

Pored toga, Srpska lista je dobila 5,5 posto glasova, preneo je Rdio Slobodna Evropa.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka prethodno je izjavila da je glasalo preko 750 hiljada birača ili 41,45 posto ukupnog broja građana sa biračkim pravom, navodeći da je na izborima 2014. izašlo na birališta 42.08 odsto glasača.

Izborni proces je protekao bez nepravilnosti koje bi mogle da ugroze pravilnost izbora, osim nekih dešavanja na severu zemlje, istakla je Daka.

Drecun: Ishod izbora donosi dugoročnu nestabilnost na KiM

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da će ishod parlamentarnih izbora na Kosovu toj pokrajini doneti dugoročnu nestabilnost, jer su pobedničke stranke proizašle iz terorističke OVK, ali je istakao da se ovom prilikom pokazalo jedinstvo Srba.

"Nemoguće je očekivati od stranaka koje su nosioci korupcije na Kosmetu, organizovanog kriminala, destabilizacije da donesu potrebnu stabilnost. To su stranke proizašle iz OVK, a čiji su lideri u beloj knjizi NATO-a označeni kao vođe organizovanih kriminalnih grupa", naglasio je Drecun gostujući na RTS.

On kaže da je preko Srpske liste, koja je osvojila 10 mandata, država Srbija obezbedila snažno prisustvo na KiM.

"Država Srbija će preko Srpske liste imati pun kapacitet. Srbi će jedinstvenim političkim nastupom biti ključna prepreka donošenju jednostranih odluka Albanaca na štetu srpskog naroda", naglasio je Drecun.

Kako kaže, postignuto je jedinstvo srpskih predstavnika i neće biti prostora da Albanci mešetare i traže pojedince koji bi glasali na štetu srpskog naroda.

Srbi su u većem broju izašli na izbore jer su, kako kaže, shvatili značaj izbora i značaj učešća u privremenim institucijama samouprave, "ali isključivo preko veze sa Vladom Srbije".

Drecun je dodao da će Albanci pokušati da izbegnu "kapacitet koji Srpska lista ima", ali da će verovatno i od međunarodne zajednice biti pritisak da predstavnici manjina budu u vlasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.