Samoopredeljenje i DSK žele platformu i učešće opozicije u dijalogu sa Srbijom, DPK odbija

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje i DSK žele platformu i učešće opozicije u dijalogu sa Srbijom, DPK odbija

Samoopredeljenje (PO) i Demokratski savez Kosova (DSK) saopštili su da su jasni u tome kako će pristupiti dijalogu sa Srbijom: žele da dve trećine poslanika Skupštine Kosova usvoji platformu za dijalog i učešće opozicije u tom procesu.

PolitikaKosovoSrbija

Autori : GIB;nep

Emitovao : ŠM

Update : 16.11 13:32

Emitovan : 16.11 13:35

PRIŠTINA, 16. novembra 2019. (Beta) -

Iz Demokratske partije Kosova (DPK) kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da oni u dijalog neće biti uključeni.

Civilno društvo zahteva nastavak dijaloga Kosova i Srbije nakon postizanja širokog političkog konsenzusa, što prethodna vlada nije uspela da obezbedi nakon odbijanja opozicije da se pridruži timu i platformi koju je potom Ustavni sud proglasio za neustavnu.

Izazov za novu vladu koju će najverovatnije činiti PS i DSK, ostaje da postigne taj konsenzus.

S druge strane, međunarodna zajednica neprestano zahteva nastavak dijaloga Kosova i Srbije, blokiranog posle odluke Vlade Kosova za uvođenje takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Iako se još ne zna kada će biti formirana nova vlada, predstavnici PS i DSK procenjuju da će se dijalog shvatiti vrlo ozbiljno.

Obe strane razgovaraju o platformi i pregovaračkom timu.

Avdulah Hoti iz DSK za portal koha.net kaže da dijalog sa Srbijom zahteva ozbiljan pristup državnih institucija, što je nedostajalo vladi koja je otišla.

Hoti ističe da će na početku biti usvojena platforma za dijalog za šta je potrebno dve trećine glasova poslanika.

"Nova vlada će preuzeti vodeću ulogu u ovom procesu na osnovu svojih ustavnih odgovornosti. Neće eksperimentirati s timovima i platformama za dijalog. Na početku ovog procesa biće usvojena platforma za dijalog koja bi trebalo da dobije široku podršku u Skupštini Kosova od dve trećine glasova poslanika, precizirajući principe na osnovu kojih vlada vodi dijalog sa Skupštinom", rekao je Hoti.

On je rekao da bi u taj proces trebalo da bude uključena opozicija.

Aljbulena Hadžiu iz PS kaže da su jasni stavovi PS i DSK o dijalogu sa Srbijom: "Skoro smo završili pitanja vezana za program Vlade. Spoljna politika, koja će obuhvatiti i pitanje dijaloga, biće tema kojom će se baviti dva predsednika političkih partija. Jako smo zainteresovani da sastanke nastavimo iduće sedmice", dodala je ona.

Ona ističe da će ideje o razmeni teritorija i stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom "umreti".

"Neće biti dijaloga o unutrašnjim poslovima Kosova, fokusiraćemo se na analizu 33 sporazuma sa Srbijom. Vlada će se takođe uključiti u dijalog sa kosovskim Srbima radi integracije, a sa druge strane, zajedno sa Skupštinom Kosova, radiće na listi zahteva za Srbiju, uključujući nestala lica i ratnu odštetu", rekla je Hadžiu.

Po njenim rečima Kosovu nisu potrebni brzi i štetni sporazumi.

"Nikada nećemo davati ustupke na štetu Kosova, kao što su to radile prethodne vlade", rekla je ona.

Izvori portala koha.net iz DPK su kazali da ta stranka neće biti deo dijaloga sa Srbijom.

Taj izvor rekao je da Ustav, zakoni i rezolucija jasno definišu odgovornosti institucija u procesu dijaloga.

"Međutim, u prošlosti je DPK, kao največa stranka i nosilac institucija, uvek pozivala opozicione stranke da postanu deo važnih procesa za koji je potreban nacionalni konsenzus, ali one su to odbijale, računaju na izborne interese. Sada je nemoralno da zahtevaju da nova opozicija postane deo procesa koji su oni sami godinama odbacivali, ostavljajući zemlju na cedilu i izolovanu od zapadnih partnera", rekao je izvor.

Portal koha.net nije dobio odgovor Alijanse za budućnost Kosova o pitanju dijaloga.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.