Samo stari spomenici svedoče da su Srbi živeli u Ajvaliji - u iskrivljenoj reportaži RTS-a

Izvor: KMnovine.com, 05.Avg.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo stari spomenici svedoče da su Srbi živeli u Ajvaliji - u iskrivljenoj reportaži RTS-a

U mnogim selima na Kosovu i Metohiji samo još porušene kuće i groblja dokazuju da su u njima živeli Srbi. Najviše takvih naselja je u Metohiji, ali je takvih i u okolini Prištine nakon progona Srba 1999. godine.





Ajvalija je selo u kome žive isključivo Šiptari. Do pre samo 100 godina u njemu je živelo tek šest albanskih porodica da bi se etnička struktura naglo menjala nakon Drugog svetskog rata kada veliki broj šiptarskih pridošlica >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << naseljava ovaj kraj. RTS navodi da ne postoje precizni podaci već samo pretpostavka da u Ajvaliji danas ima između 20 i 30 hiljada stanovnika iako ih je, prema popisu koji su 2011. sproveli separatisti, u selu bilo oko 7300 a od tada se beleži konstantan i sve dinamičniji pad broja stanovnika na KiM.

A šta je sa Srbima koji su živeli u Ajvaliji?

"Svi su se raselili, neko pre rata, neko posle rata pod prinudom, evo njegov stric je pobegao, onda neka moja braća, tako da gore baš sada u Ajvaliji nema nikoga", kaže Ratomir Inić.

U Ajvaliji je do pre neku deceniju živelo skoro 70 srpskih porodica. Spomenici na pravoslavnom groblju u Ajvaliji svedoče da su u ovom naselju pored Inića i Čolića, živeli i Stojanovići, Šešlije, Zvjera, Gojkovići, Trifunovići, Markovići.

Problema sa Albancima nisu imali samo tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji. Bračni par Stojanovića ubijen je daleke 1943. godine, navodi se u reportaži RTS-a. Na njihovom spomeniku je uklesano ko ih je ubio. Međutim, novinar Andrija Igić⇗ izostavlja veoma zanimljiv podatak vezan za ubijene Stojanoviće. Radi se o pradedi i prababi Branimira Stojanovića koji je neko vreme bio šiptarski gradonačelnik ilegalne "opštine" Gračanica. Ovi njegovi preci, uopšte ne tako daleki, ubijeni su zajedno sa svojim pomoćnim radnikom koji je obavljao poslove na imanju. Šiptari su ih krvoločno izmasakrirali kako bi zaplašili druge Srbe i naterali ih da se isele. Nesrećni Stojanovići su bukvalno isečeni na komade. Nažalost, njihovom potomku nije bilo ni malo neprijatno da svojim angažmanom pomogne politiku čije su žrtve njegovi direktni preci. Isto tako ni novinaru Andriji Igiću nije palo teško da sve te činjenice jednostavno izostavi.

Groblje danas na svoju inicijativu održava Aleksandar Čolić.

"Da nema ovih spomenika ne bismo ni znali da je bilo Srba, na ovim prostorima, u Ajvaliji. To je neki trag, to nam je ostavljeno u nasleđe da sačuvamo ali situacija diriguje drugačije", ističe Aleksandar Čolić.
Stanje pravoslavnog groblja prate i preostale, neprodate kuće i imanja Srba koji su živeli u Ajvaliji. Ne treba mnogo da se pogodi koja je kuća u Ajvaliji srpska. Dovoljno je da se pogleda u kakvom je stanju. Srbi koji su živeli u Ajvaliji prodali su veći deo svog imanja. A i oni koji to do sada nisu,pod utiskom izdajničke politike koja se vodi iz Beograda, razmišljaju da učine isto.

VAŽNA NAPOMENA:
U priči o tragovima Srba proteranih sa ognjišta na kojima su njihovi preci grejali vodu za prvo kupanje novorođenčadi još pre dolaska Turaka na ove prostore, RTS koji prenosi reportažu Andrije Igića, koristi da promoviše upravo stranu koja je Srbe i proterala - šiptarske separatiste.

Tačnije, na samom početku priče navodi se da je "Gračanica jedna od najvećih posleratnih srpskih opština" što je bestidna i zlonamerna laž!

Gračanica nije srpska opština već je naselje u sastavu opštine Priština. Tek nakon samoproglašenje ilegalne šiptarske "nezavisnosti" ona je formirana kao opština prema zakonima takozvane "republike Kosovo" sa ciljem da trajno legalizuje progon Srba iz gradskih u seoske sredine.
Podrška RTS-a ovakvoj politici predstavlja do sada neviđeni primer fašizma prema sopstvenom narodu na delu državne teritorije na kome se nalazi i sedište same telvizije. bez ikakve sumnje, reč je o konkretnom zločinu i kršenju zakona.

Ovu reportažu, kao i sve ostale sa Kosova i Metohije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, gledajte sa velikom rezervom i oprezom jer - sigurno će raditi na tome da vas što više obmanu lažnim informacijama!

POGLEDAJTE VIDEO: Your browser does not support HTML5 video.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Ajvalija #Gračanica #Kosovo #Metohija  #Srbija  #kmnovine #RTS

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.