Izvor: JUGpress.com, 30.Jul.2023, 12:26

SafeJournalists: Suspenzija poslovne licence medija Klan Kosova je neprihvatljiva

PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

SafeJournalists mreža duboko je zabrinuta zbog odluke Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine da sinoć potvrdi suspenziju licence za poslovanje medija Klan Kosova.

Ova odluka ugrožava pluralizam i slobodu medija, a istovremeno šalje snažnu poruku drugim medijima. Klan Kosova je saopštio da će se žaliti na ovu presudu.

SafeJournalists mreža i Udruženje novinara Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << (AJK) uznemireni su ovom odlukom. AJK smatra da je ova odluka od samog početka politički motivisana od strane vladajuće stranke i vlade premijera Kurtija u njihovim naporima da sruše najveći privatni TV kanal na Kosovu. Takođe smatraju da ova odluka naglašava otvoreni i nezapamćeni napad vlade na medije, i služi kao signal da će se na meti naći i drugi mediji.

„Potpuno smo šokirani da svedočimo da su Vlada Kosova i premijer Kurti otišli ovako daleko, donoseći odluku da zatvore Klan Kosova. Mi to vidimo kao brutalni pokušaj podrivanja slobode medija na Kosovu i kao otvoren i nezapamćen rat ove Vlade protiv medija u zemlji. Bojimo se da je odluka o najvećem TV kanalu na Kosovu samo opomena za ono što bi u budućnosti moglo da snađe i druge medije koji se ne sviđaju vladajućoj stranci. Kako slučaj ide i na sud, verujemo da će biti doneta pravedna odluka da Klan Kosova nesmetano nastavi sa radom” – rekao je Džemajl Redža, predsednik AJK.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, deli zabrinutost AJK-a i poziva međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija da osude ovakav postupak kosovskih vlasti. Mreža takođe poziva sud da poništi ovu neosnovanu odluku vlade i time pokaže da štiti demokratiju i prava građana.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi s eu saopštenju koje potpisuju :

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.