Izvor: JUGpress.com, 14.Jun.2023, 23:37

SafeJournalists: I dalje ugrožena sigurnost novinara na Kosovu

PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

U toku jučerašnjeg dana, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su napadnuti novinari i ugrožena im je bezbednost.

Ekipa ATV-a napadnuta je kamenicama dok je izveštavala o protestu ispred zgrade Opštine u Zvečanu. Prema pisanju medija, nekoliko maskiranih osoba gađalo je vozilo u pokretu, što je za posledicu imalo lakše povrede novinara Fatluma Jašarija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i snimatelja Blenda Tačija, kao i razbijanje stakla na automobilu.

U Kosovskoj Mitrovici, nakon hapšenja M.M. novinarI su bili sprečeni da rade svoj posao. Naime, novinarka Radija KiM Zorica Krstić Vorgučić izvestila je da snimanje nije dozvoljeno, i da korišćenje telefona može biti „vrlo opasno“- „Kako po telefon, tako i samog novinara, ali i učesnike protesta koji su telefonirali ili probali da nešto snime“, navela je novinarka.

Maskirani ljudi prilazili su novinarima, upozoravali ih i agresivno govorili da ne snimaju i fotografišu, jer će biti posledica. Kako navodi Krstić Vorgučić, jednoj od novinarki su obrisali fotografije sa mobilnog telefona.

Četvoročlanoj Ekipi TV Nova S zabranjeno je da snimaju, uz neprimereno grubo i nasilno obraćanje.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević takođe je obavestila NUNS da su na nju u više navrata nasrnuli zabranjujući joj da izveštava, i pokušavali da prekinu snimanje i oduzmu telefon.

Novinarke nisu uspele da dobiju ni izjave od predstavnika Srpske liste, a ova stranka nije se oglasila ni saopštenjem.

Posebno se opasna kampanja nastavila danas preko dela društvenih mreža, gde se posebno targetira Tatjana Lazarević, kao i novinari uopšte, kao neko ko je odgovoran za hapšenja i nebezbednost.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Udruženju novinara Kosova u zabrinutosti za sigurnost novinara koji izveštavaju na Severu Kosova i poziva sve aktere, uključujući pre svega političke subjekte, te relevantne institucije da se hitno obustavi targetiranje i napadi na novinare.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju :

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.