Sabor SPC i o misiji Crkve na Kosovu

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor SPC i o misiji Crkve na Kosovu

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve ponovo bilo reči o situaciji i misiji SPC na područijima sa posebnim problemima, posebno na području Kosova i Metohije, rekao je vladika bački Irinej. Delimično razmatrano stanje crkve u dijaspori, dodao Irinej.

Sabor Srpske pravoslavne crkve razmatrao je danas u Beogradu situaciju i misiju crkve i izazove sa kojima se ona suočava na Kosovu, izjavio je danas portparol SPC, vladika bački Irinej.

Vladika Irinej je novinarima u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Patrijaršiji rekao da je Sabor SPC razmatrao i izazove sa kojima se crkva suočava u drugim krajevima u kojima žive Srbi u regionu - u "okolnim državama i državicama".

Svaka od njih ima svoje specifične probleme i ne može se primeniti isti pristup i metod u partijskom radu i misiji crkve u krajevima koji imaju razlicite okolnosti", rekao je on.

Vladika Irinej je rekao da je pripremljen gotovo ceo program ovogodišnjeg obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta za centralnu proslavu SPC juna u Nišu.

"Nadamo se da će proslava biti dostojna datuma i naše crkve", dodao je on.

Portparol SPC je rekao da su na današnjem zasedanju Sabora saslušani izveštaji i vođena rasprava o raznim aspektima delovanja crkve i da su donete odluke "kanonsko-zakonskog karaktera koje se tiču organizacije tela i institucija crkve".

Vladika Irinej je naveo da je delimično razmatrano stanje crkve u dijaspori u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, i u Australiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.