Šabac: Pečat - kruna dokumenta

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: "Pečat - kruna dokumenta"

U mesecu, kada je ukinuta obaveza upotrebe pečata za privredno poslovanje, u Biblioteci šabačkoj, otvorena je izložba u njihovu čast. "Pečat-kruna dokumenta" je postavka realizovana u saradnji sa Međuopštinskim istorijskim arhivom, koja obuhvata period od 18. do 20. veka.
Dušan Nemanjić, car Srba i Grka, koristio je zlatni ornament, posle Kosovske bitke, nastavljena je tradicija upotrebe pečata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vosku.
 
"Na najstarijem pečatu utisnuta je 1749. godina, i to je pečat slobodne varoši Rume. Za najznačajnije bih možda izdvojila pečate vladara, kneza Miloša Obrenovića, Jevrema Obrenovića i možda najinteresantniji ruskog imperatora i cara Nikolaja Pavloviča", kaže Gordana Filipović, viši arhivista.
Do formalnog priznanja srpske autonomije, državni i simboli aktuelnih vođa i institucija bili su skoro isti.
"Koliki je značaj pečata za proučavanje istorije Srbije govori i činjenica da je Vlada Republike Srbije 2006. godine od jedne nemačke firme na njihovoj aukciji otkupila pečat kneza Strojimira, iz 9. veka koji je dokaz o postojanju odnosno o razvoju srpske države vratila 3 veka unatrag", kaže Davor Stanojević, direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva.
Na izložbi u Biblioteci šabačkoj prikazan je 91 pečat fotografisan sa dokumenata kao i originalna svedočanstva koja se čuvaju u Medjuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu.
"Nenamerna simbolika da je to baš u oktobru, u mesecu kada su pečati ukinuti, za pravne subjekte, ali svakako da mogu biti značajni za istraživanje istorije, kroz dokumenta možemo doći do brojnih činjenica o razvoju našeg naroda, dinastija", Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.
Pored istorijske i pravne vrednosti pečata, na izložbi je istaknuto i njihovo likovno bogatstvo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.