SVETSKE SILE BI DA BACE SRBIJU NA KOLENA: G7 zakucao platformu za Balkan - vide Srbiju bez Kosova i centralizovanu BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2021, 20:56

SVETSKE SILE BI DA BACE SRBIJU NA KOLENA: G7 "zakucao" platformu za Balkan - vide Srbiju bez Kosova i centralizovanu BiH

Non pejper bio samo "probni balon"

Stav G7, iznet posle londonskog samita ministara spoljnih poslova tih zemalja, kako ocenjuje diplomata u penziji Zoran Milivojević, može se smatrati platformom za dalje političko nastupanje zapadne alijanse vezano za ovaj region, a podrazumeva Srbiju bez KiM i centralizovanu BiH.

Iz saopštenja ministara spoljnih poslova zemalja članica G7 da promena granica po etničkim linijama nije rešenje za Balkan, kaže Milivojević za medije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jasno proizilazi da su svi "non pejperi" proizvod Zapada čija je funkcija bila da se pre svega zapadni vodeći faktori izjasne kako vide rešenje i šta je osnova njihove buduće politike na ovim prostorima.

- Sama činjenica da je u saopštenju G 7 Zapadni Balkan našao važno mesto pokazuje da se ovaj region u zapadnoj alijansi kotira na vrlo visokoj poziciji u njihovim strateškim planovima. Posebno interesantno u tome je to što je potvrđeno da nema promene granica, misleći i na Kosovo i na BiH, sa posebnim naglaskom da suverenitet i integritet BiH treba da ostane celovit i da se to pitanje mora rešiti na način da je moguće priključenje transatlantskoj alijansi - kaže Milivojević.

Sagovornik zapaža da su ministri zemalja G 7, kad su govorili da nema promene granica, akcenat stavili prvi, takozvani Janšin "non pejper".

- U njemu se upravo i govorilo o rešavanju problema u regionu na etničkoj osnovi što bi podrazumevalo i nove granice. Iz toga se vidi da je taj prvi "non pejper" bio na neki način namenski i da je iskorišćen da bi se izneli ti stavovi, da se jasno potvrdi stav Zapada da rešenja treba tražiti u okviru ovih granica, pri čemu oni pod granicama podrazumevaju i Srbiju bez Kosova i Metohije, to jest potvrdu kosovske državnosti. U tom okviru oni vide rešenje otvorenih pitanja na Balkanu - objašnjava sagovornik.

Vidi se da je taj prvi "non pejper" potekao sa Zapada i da se naslanja na ono što nam je svojevremeno već nudio britanski ekspert Timoti Les i zato mislim, kaže Milivojević, da je to bio probni balon kako bi se stav iznet na samitu G 7 uslovno rečeno "zakucao".

- Dakle, kao stav koji je nepromenljiv, koji je poruka pre svega Srbiji, ali i drugima da zapadna alijansa rešenja za kosovsko pitanje vidi samo na tim osnovama. Dakle kao pravno obavezujući sporazum dve nezavisne države koje bi imale perspektivu ulaska u NATO i EU - objašnjava Milivojević.

Što se tiče BiH, jasno je pokazano da oni žele centralizaciju BiH što na neki način podrazumeva jasan stav da bilo koje nastojanje u prilog dezintegraciji, vezano i za neke poruke iz RS za Zapad nisu prihvatljive.

- Drugim rečima, drže se politike koja je definisana krajem prošlog veka posle bombardovanja SRJ da je cilj uključenje BiH kao centralizovane države u transatlantsku zajednicu kroz proces evropske integracije - navodi sagovornik.

U zajedničkoj izjavi na kraju samita G7 koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja piše i da bi promeni granica u regionu predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost. Oni su takođe pozvali Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.