STROGO JE ZABRANJENO: Na VIDOVDAN nikako ne smete raditi ovu stvar, a evo kako da proslavite ovaj praznik

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 08:02

STROGO JE ZABRANJENO: Na VIDOVDAN nikako ne smete raditi ovu stvar, a evo kako da proslavite ovaj praznik

Za Vidovdan se prepliću istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja oličeni u razvoju kosovskog mita uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan. Taj praznik se u narodu, s jedne strane dovodi u vezu sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom.

Kao državni praznik, obeležava se radno u spomen na Kosovsku bitku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Ovaj dan je poseban i za srpsku istoriju, a za njega se vezuju i mnogi lepi običaji koji se i danas primenjuju. Vidovdan jedan je od najvećih, i po svetkovanju, izuzetno očuvanim praznicima iz stare narodne vere.

Osmotrite kakvo je vreme. Ako je vedro sa naznakama da će i ostati vedro, treba izneti napolje svu odeću i provetriti je kako bi se napunila dobrom energijom. S druge stane, ukoliko je oblačno, treba prekrstiti oblake da bi kiša koja padne bila dobra za useve.

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima ne radi u polju ni u vinogradu da se grožđe ne bi sasušilo, a na današnji dan treba probati i zrelo voće.

Jedan od običaja nalaže da danas ustanete pre zore, pogledate ka suncu i kažete "Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!". Smatralo se da je veoma važno ono što ćete danas videti jer ćete u tim stvarima kasnije imati uspeha.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS JE VIDOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PRAZNIKA Veruje se da je sve što vidite na današnji dan veoma važno! Ovo su najbitniji običaji!

Izvor: Pančevac-online.com, 28.Jun.2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan. Narod Vidovdan dovodi u vezu, s jedne strane sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom. Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na...

Nastavak na Pančevac-online.com...

„Vidovdanke“ obeležile imendan

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 28.Jun.2023

CREPAJA – Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan. Ovaj praznik obeležava i Udruženje žena „Vidovdan“ iz Crepaje. Prema rečima Ljubiše Milića, sveštenika u Crepaji, Vidovdan je praznik koji se najčešće vezuje za boj na Kosovu, ipak ima i široko...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.