STIŽE PODRŠKA SRBIJI! Velika EVROPSKA DRŽAVA rekla NE VOJSCI KOSOVA! Kfor odmah da je RAZORUŽA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽE PODRŠKA SRBIJI! Velika EVROPSKA DRŽAVA rekla "NE" VOJSCI KOSOVA! "Kfor odmah da je RAZORUŽA!"

Ako bi se poštovala Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 onda bi Kfor trebalo da spreči i razoruža kosovsku vojsku, istakao je austrijski političar David Štokinger povodom odluke kosovske skupštine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. 

On je ocenio i da će ovaj potez Prištine voditi značajnijem povećanju tenzija na Kosovu i u regionu.

- Od prvog dana Kfor krši Rezoluciju 1244 na čijim osnovama je uopšte mogao i da dođe na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo, jer od početka deluje " državnotvorno". I u tome formalno neutralna Austrija politički i vojno ofanzivno učestvuje - kritikovao je funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) .

Štokinger je naveo i da je tokom njegovog nekadašnjeg putovanja na Kosovo video KBS kako patrolira uglavnom sa civilnim autobusima, koji su bili prepoznatljivi i po oznaci KBS na tablicama.

- Pripadnici su bili lako naoružani. I tada su snage KBS između ostalog imale puške nemačkog Bundesvera G3. Godinama te snage bivaju obučavane i opremljene od strane Kfora, misije u kojoj nažalost austrijska vojska ima najveći kontingent. Sada se te trupe, slične policiji, transformišu u regularnu vojsku sa teškim naoružanjem - rekao je on.

Štokinger ukazuje i da su već u KBS-u komandanti i većina pripadnika de fakto bili bivši borci OVK sa ratnim i terorističkim iskustvom.

- To se neće promeniti ni kod nove vojske. Dugogodišnji komandant KBS i ministar odbrane Agim Čeku je bio u rukovodećem štabu terorističke OVK. Pre toga on je služio sredinom 1990-tih u hrvatskoj vojsci i bio je jedan od onih koji su planirali operaciju "Oluja" protiv krajiških Srba - podseća Štokinger.

On ističe i da bez podrške značajnih zapadnih krugova Priština ne bi mogla da donese današnju odluku.

 - Taj korak će voditi ka značajnijem povećanju tenzija na Kosovu i u regionu - upozorava on.

BONUS VIDEO: Ovo je rusko oružje od kojeg strepi i Amerika

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oštra reakcija Moskve: Pod hitno rasformirati sve kosovsko-albanske oružane formacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018

Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a njegov cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu...„Izaziva...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Tanin posle odluke Prištine upućuje na Rezoluciju 1244

Izvor: RTS, 14.Dec.2018

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin je povodom odluke Prištine o formiranju kosovske vojske, upućuje na Rezoluciju 1244, prema kojoj Kfor ima odgovornost da obezbedi sigurn i bezbedno okruženje na Kosovu. ...

Nastavak na RTS...

Čubrilović: Ozbiljno ugrožena bezbjednost Srba na Kosmetu

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Dec.2018, 13:33

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zabrinutost zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u takozvanu vojsku Kosova, ističući da su ovim pogaženi svi međunarodni ugovori i Povelja UN i ozbiljno ugrožena ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.