SRBIJA NIKADA NIJE IMALA VEĆE PRITISKE! Dačić iskreno o kosovskom problemu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 17:38

"SRBIJA NIKADA NIJE IMALA VEĆE PRITISKE!" Dačić iskreno o kosovskom problemu

Rešenje nije moguće pronaći bez dijaloga sa svima koji su u to uključeni, istakao je Dačić.

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je borba za Kosovo i Metohiju i očuvanje celovitosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije bio najznačajniji segment rada njegovog resora u prvih šest meseci, a da će to biti i u buduće.

DAČIĆ ZABRINUT ZBOG SITUACIJE OKO KOSOVA: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbija pojačava diplomatske aktivnosti pred novu rundu dijaloga

DAČIĆ ZABRINUT ZBOG SITUACIJE OKO KOSOVA: Srbija pojačava diplomatske aktivnosti pred novu rundu dijaloga

VAŽAN DAN ZA NAŠU ZEMLJU: Dačić u Strazburu povodom 20 godina od ulaska Srbije u Savet Evrope

VAŽAN DAN ZA NAŠU ZEMLJU: Dačić u Strazburu povodom 20 godina od ulaska Srbije u Savet Evrope

VUČIĆ IDE U NJUJORK? Dačić o mogućem prisustvu predsednika Srbije na sednici SB UN o Kosovu i Metohiji

VUČIĆ IDE U NJUJORK? Dačić o mogućem prisustvu predsednika Srbije na sednici SB UN o Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je borba za Kosovo i Metohiju i očuvanje celovitosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije bio najznačajniji segment rada njegovog resora u prvih šest meseci, a da će to biti i u buduće.

- Svako ministarstvo, svaki od nas članova Vlade, ima Kosovo i Metohiju na prvom mestu svog angažovanja, jer to je bez premca naše najvažnije državno pitanje. Kosovo i Metohija je, kao deo Srbije, stvar naših unutrašnjih odnosa i odluka, ali narušavanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta je nešto najteže što može da zadesi bilo koju državu i veoma ima veze sa spoljnim faktorima - rekao je Dačić za Tanjug povodom šest meseci rada Vlade.

On je naglasio da su građani Srbije svedoci koliko veliki napor država ulaže kako bi očuvala svoju celovitost i istakao da to ne traje samo šest meseci koliko traje ova Vlada, već traje godinama, podsećajući i da je od usvajanja Briselskog sporazuma proteklo 10 godina, a da ZSO još nije formirana.

Istakao je da Ministarstvo spoljnjih poslova i on lično učestvuju svim svojim kapacitetima u sprovođenju zajedničke državne politike u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- To je prioritet naše diplomatije i danas i pre šest meseci i bio je to pre 10 godina. Pitanje Kosova i Metohije odavno je internacionalizovano, mnogo pre ove vlade i ovog predsednika države - napomenuo je Dačić.

Kako je rekao, rešenje nije moguće pronaći bez dijaloga sa svima koji su u to uključeni.

- A kako Srbija vodi taj dijalog, to je odgovor na pitanje šta je najvažniji rezultat naše diplomatije. Rezultat je što bez Srbije i njenog glasa ne može da se reši naše najvažnije pitanje, rezultat je to što za Srbiju svi imaju puno poštovanje, bez obzira na pritiske koji nisu prestali proteklih desetak godina, samo su se pojačali - rekao je Dačić.

On navodi da Srbija nikada nije imala veće pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom, ako ne računamo bombardovanje 1999, godine i da su ti pritisci jaki zato što Srbija traži poštovanje svojih interesa i ne popušta kad ih neko napada ili planira da joj ih uskrati.

- Ne postoji drugačiji način da vodimo diplomatiju i politiku uopšte u vezi sa Kosovom i Metohijom osim ovako kako to vodi predsednik Vučić zajedno sa nama koji učestvujemo u kreiranju i sprovođenju te politike. Možda ima drugačijih načina, ali oni ne bi bili ni mudri, a ni patriotski. S tim u vezi učestvujem i na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj Kosovu i Metohiji, jer je to jedno od najvažnijih mesta na kojem branimo naše interese i naš suverenitet, i zahtevamo da rešenja budu donošena kroz dijalog, a ne putem pritisaka - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je Ministarstvo spoljnjih poslova pored angažovanja u vezi sa Kosovom i Metohijom, razvijalo je i druge prioritete spoljne politike - odnose sa susedima, članstvo u EU, regionalnu saradnju i unapređenje odnosa sa svim državama sveta na partnerskoj osnovi.

- Želimo da damo novi impuls odnosima u našem regionu, među susedima - rekao je Dačić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.