SRBI SE BORE ZA GOLI ŽIVOT! Petković odgovorio na ključna pitanja o položaju našeg naroda Kosovu i Metohiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 23:29

"SRBI SE BORE ZA GOLI ŽIVOT!" Petković odgovorio na ključna pitanja o položaju našeg naroda Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je komentarisao aktuelna dešavanja i odgovorio na ključna pitanja.

- Po prvi put je Zapad ujedinjen u osudi Kurtija. Zahtevi Srba sa severa KiM moraju da se uvaže. Nećemo priznati nezavisnost Kosova, niti de iure, niti de facto. Nećemo dopustiti članstvo Kosova u UN - podvukao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << večeras gostujući na televiziji!

Gostujući na televiziji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je komentarisao aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji i odgovorio na ključna pitanja.

Specijalni izaslanik EU u dijalogu Miroslav Lajčak oglasio se danas iz Brisela nakon sastanaka koje je prošle nedelje zajedno za emisarom SAD Gabrijelom Eskobarom imao u Beogradu i Prištini u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova i istakao da su uprkos nadama koje su gajili, tenzije i dalje visoke.

Petković ističe da je Zapad po prvi put ujedinjen u osudi Kurtija, ali da se Prištini i dalje "gleda kroz prste".

- Tačno je da su oni sada pritisnuti. Ali, Kosovo je čedo Zapada i šta god Kurti radio, oni će njemu uvek gledati kroz prste. Na nama je da sačuvamo mir i stabilnost, da sačuvamo život naših ljudi. Moramo da zaštitimo naš narod. Ovde je bitno da mi pokažemo našu konstruktivnost, ali do naših crvenih linija. Zahtevi Srba sa severa KiM moraju da se uvaže. Dušan i Radoš moraju biti oslobođeni, oni su u kazamatu već 14 dana. Imamo 52 ranjenih Srba - rekao je Petković.

Na pitanje da li je međunarodna zajednica oštrija sada nego ranije, Petković kaže:

- Dobre su izjave i važno je da čujemo sve što sada Zapad govori, ali želimo i konkretnu akciju. Pre svega u ispunjenju zahteva Srba i formiranju ZSO - smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Meštani Zvečana i Severne Mitrovice okupili su se i danas ispred opštinske zgrade kako bi mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo zbog nasilnih akcija Prištine na severu, dolaska kosovskih specijalaca i nametanja nelegalnih albanskih gradonačelnika izabranih na izborima na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali.

Petković kaže da se naš narod bori za osnovna ljudska prava i da su zahtevi jasni.

- Zna se šta naš narod traži. To što neko brani pravo na goli život, što mirno i demokratski protestuje, stvar je u tome ko će biti na severu KiM. Srbi neće lažnu Kurtijevu državu, oni vide isključivo svoju državu Srbiju kao jedinu državu i ne žele ništa drugo sem toga. To Zapad mora da shvati. Nama je stalo da imamo iskonski mir na Kosovu. - rekao je Petković gostujući na televiziji.

Petković odlazak nelegitimno odabranih gradonačelnika vidi kao neophodno za deeskalaciju.

- To je neophodno, ova situacija je neodrživa. Kako neko sa 500 glasova može da bude gradonačelnik?! To je čitav cirkus, a sve u nameri da se isprovocira reakcija Srba - rekao je Petković.

Pre nekoliko dana, ispred zgrade opštine Leposavić vojnici američkog Kfora igrali sa mališanima ove opštine, pa su sa njima u opuštenom druženju igrali fudbal, odbojku, dobacivali se loptom, uz graju i smeh.

- To je prava slika srpskog naroda sa KFOR. Kada vidite da deca služe kokicama vojnike, da zajedno gledaju meč Novaka Đokovića, to pokazuje da naš narod u KFOR vidi zaštitu i oni treba da vide tu poruku našeg naroda. To je slika koja pokazuje da smo mi gostoprimljiv narod - kaže Petar Petković.

Petković se osvrnuo i na izjavu šefa kabineta kosovskog premijera Ljuana Daljipija da su "Srbi na Kosovu i Metohiju su najzaštićenija etnička grupa na svetu i da uživaju najnaprednija ustavno zaštitna prava".

- To je sramota, ali stvarno sramota. Svakodnevno se suočavamo sa incidentima, skrnave nam grobove. Skrnave nam hramove, hapse ljude bez ikakvog osnova. To sve što radi kosovska policija i način na koji govori Kurti, oni time dodatno podgrevaju sve ono što se dešava na KiM, jer pljuje po žrtvama. Kurti proziva Ljilju Arsenijević da je terorista, šta je ona loše uradila? Napadaju onda gospodina Jevtića, kažu da je njegova kuća leglo terorističkih bandi. Jesu to teroristi? Svako ko se usprotivi Kurtijevoj politici, on je automatski terorista - rekao je Petković

Petković je podsetio i na "crvene linije" preko kojih Beograda neće preći.

- Nećemo priznati nezavisnost Kosova, niti de iure, niti de facto. Nećemo dopustiti članstvo Kosova u UN. Da funkcionišemo, da imamo slobodu kretanja, da nam priznaju diplome. Valjda je to neka civilizacijska vrednost. Zato je važna inicijativa Otvoreni Balkan, to je jedna od najvažnijih regionalnih inicijativa. Važno je da se svi uključe - kaže Petković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.