SRAMOTA! Albanci ponovo dotakli dno: Krive Srbe za pogrom 2004. godine koji su sami sproveli!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2023, 17:30

SRAMOTA! Albanci ponovo dotakli dno: Krive Srbe za pogrom 2004. godine koji su sami sproveli!

Prištinska "Koha" je objavila sraman i skandalozan tekst u kojem se Srbi krive za pogrom iz 2004. godine, kao i za skrnavljenje "kulturne baštine Kosova".

U danu kada se trojica ubijenih Srba u Banjskoj sahranjuju, objavljen je sramotan tekst u prištinskom mediju.

Profesor antropologije i kulturnog nasleđa na Univerzitetu u Prištini Arsim Canoli piše da je nasilje u manastiru Banjska predstavljalo pokušaj Srba da "napadnu državu i suverenitet Kosova" preko "objekta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kulturnog nasleđa"

U šokantnom tekstu "Koha ditorea" pod naslovom "Srpski teroristi narušili kulturnu baštinu Kosova", list uz pomoć "eksperta", po ko zna koji put, opširno objašnjava kako su srpski srednjevekovni manastiri u južnoj pokrajini zapravo "kulturno dobro i nasleđe Kosova".

Autor teksta, profesor antropologije i kulturnog nasleđa na Univerzitetu u Prištini Arsim Canoli piše da je nasilje u manastiru Banjska (koji je inače zadužbina srpskog kralja Milutina) predstavljalo pokušaj Srba da "napadnu državu i suverenitet Kosova" preko "objekta kulturnog nasleđa Kosova"?!

Pravoslavni manastiri i crkve su, navodi profesor, "objekti kulturnog nasleđa Kosova zaštićeni zakonom od strane države Kosovo. Većinu njih policija ne čuva, jer im nije narušen integritet. Neke od njih i dalje čuva Kosovska policija, ali u poslednjoj deceniji nije bilo izveštaja o incidentima".

Autor dalje navodi da samo manastir Dečane, "iz apsurdnih razloga", još uvek čuva mala jedinica Kfora. Potom priznaje da se to desilo zbog činjenice da su 2004. godine "isprovocirani" Albanci uništili veliki broj crkava i manastira širom Kosova i Metohije.

Prema mišljenju albanskog stručnjaka, "ovo je bio događaj bez presedana i za osudu koji je narušio demokratiju i kredibilitet Kosova". List tvrdi da je posle 2004. godine "obnovljeno 70 odsto oštećenih crkava i manastira.

"Kosovo je od 2015. do poslednjih nekoliko godina izdvojilo posebna sredstva za restauraciju 30 odsto oštećenih objekata, ali predstavnici Srpske pravoslavne crkve ta sredstva nisu prihvatili iz nepoznatih razloga", navedeno je u tekstu.

"Koha" u sramnom tekstu ide korak dalje pa čak i krivicu za martovsko nasilje 2004. svaljuje na Srbe koji su, kako navode, tada počinili "jedno od najtežih dela protiv kulturnog nasleđa Kosova, od rata 1998-1999. Srbi i njihove snage uništili stotine džamija, kuća, knjižara i istorijskih objekata koji su pripadali Albancima", piše ovaj list nastavljajući da brutalno prekraja istoriju.

Canoli se dalje zgražava nad "činjenicom" da su "srpski teroristi" narušili i potom iskoristili kulturno nasleđe "Kosova" kao "utočište", dok uništavanje desetina srpskih crkava za dva dana, uključujući biser srednjevekovne umetnosti - Bogorodicu Ljevišku - predstavlja kao "revolt isprovociranih".

"Pravoslavne crkve i manastiri, u kojima se mole lokalni Srbi, kulturna su baština Kosova. To su kultni i istorijski objekti, većinom pod zaštitom države. Kosovo mora da zaštiti svoje kulturno nasleđe od terora koji sponzoriše Srbija", zaključuje ekspert u tekstu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.