SRAMNO! Podignuta optužnica protiv Slađana Trajkovića - evo za šta ga sve terete

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 08:58

SRAMNO! Podignuta optužnica protiv Slađana Trajkovića - evo za šta ga sve terete

Slađan Trajković je bivši policajac kosovske službe u regionu Mitrovica sever.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda protiv Slađana Trajkovića, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine tokom sukoba na KiM na području Vučitrna.

- Specijalno tužilaštvo saopštava da je optužnica protiv Slađana Trajkovića podignuta zbog sumnje da je tokom rata na Kosovu, u periodu 1998–1999. u regionu Vučitrna, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pojedinačno i u saučesništvu s drugim licima, teško kršeći pravila međunarodnog prava kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju prema albanskim civilima - navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

Trajkovića dalje terete za navodno "držanje u uslovima ropstva, deportacije i proterivanja hiljada albanskih civila kao i pljačke, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje nije direktno učestvovalo u sukobu, u kom slučaju je ozbiljno narušilo pravila međunarodnog prava tokom rata".

- Ovim radnjama okrivljeni S. T. u saizvršilaštvu sa drugim nepoznatim pripadnicima pomenute jedinice srpske policije i drugim naoružanim i uniformisanim licima počinio je krivično delo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva', predviđeno i kažnjivo po članu 142 i 22 Krivičnog zakona bivše SFRJ - podvlači se u saopštenju.

Slađan Trajković je bivši policajac kosovske službe u regionu Mitrovica sever, koji je podneo kolektivnu ostavku sa ostalim srpskim kolegama krajem prošle godine. Ubrzo potom je uhapšen u Bošnjačkoj mahali.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.