SPC traži podršku i od Vatikana za Kosovo

Izvor: Mondo, 08.Avg.2015, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC traži podršku i od Vatikana za Kosovo

SPC će se odazvati pozivu Ivice Dačića i priključiti se diplomatskoj borbi za sprečavanje eventualnog prijema Kosova u Unesko.

Foto: iStock

 SPC će se po pozivu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića priključiti diplomatskoj borbi za sprečavanje eventualnog prijema Kosova u Unesko tako što će zatražiti podršku svih sestrinskih pravoslavnih crkava u svetu, ali i Vatikana, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je episkop bački Irinej.

Irinej je za "Politiku" rekao da je Dačić s punim pravom prepoznao "lukavu nameru prisvajanja srpske pravoslavne sakralne i kulturne baštine" eventualnim ulaskom Kosova u Unesko

"Mislim da naša Vlada, u razgovorima i pregovorima sa Uneskom, u pregovaračku ekipu treba da uključi – u svojstvu organskih učesnika, a ne tek nekih konsultanata – i predstavnike SPC, SANU, Matice srpske i srpske dijaspore, možda i još ponekog", kaže arhijerej, koji je i portparol SPC-a.

Istakao je da SPC tim povodom treba da se obrati ne samo svim sestrinskim pravoslavnim crkvama, već i Vatikanu, koji ne priznaje nezavisnost Kosova, iako, kako je ocenio, to može izazvati histeriju samoproglašenih "čelik-Srba" i "superpravoslavaca".

"Za očekivanje je da to izazove histeriju, naročito onih koji nikada nisu ni kročili na svetu i mučeničku zemlju Kosova i Metohije, a pogotovo je nisu branili, ni oružjem, ni perom: neki su je, štaviše, izdali ili prodali", rekao je, između ostalog, episkop bački Irinej.

Ivica Dačić je krajem jula pozvao SPC i SANU da se pridruže državnim organima u naporima da se kandidatura Prištine za članstvo u Unesku ospori.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.