SKUPŠTINA KOSOVA Konstituisan parlament, Kadri Veselji izabran za predsednika, Simić potpredsednik

Izvor: Blic, 07.Sep.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA KOSOVA Konstituisan parlament, Kadri Veselji izabran za predsednika, Simić potpredsednik

Kandidat velike takozvane ratne koalicije PAN Kadri Veselji izabran je danas za predsednika skupštine Kosova, čime je ta institucija formirana tri meseca nakon izbora. Kosovski mediji prenose da su za Veseljija glasala 62 poslanika, dok su 52 bila protiv.

Za veseljija su glasali i poslanici Srpske liste. Pre početka sednice portparol Srpske liste Igor Simić rekao je novinarima u holu skupštine da će poslanici Srpske liste na sednici podržati formiranje organa Skupštine Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Osim Veseljija, izabrano je i pet potpredsednika parlamenta - DŽavit Haljiti iz Demokratske partije Kosova, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova i Aida Derguti iz pokreta "Samoopredjeljenje". Izabrani su i kandidat Srpske liste Slavko Simić i predstavnik ostalih manjinskih zajednica Mufa Rašiti.

- Kada su u pitanju dalji koraci, eventualno formiranje Vlade Kosova, o tome ćemo odluku odneti nakon što budemo obavili konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem - rekao je Simić novinarima uoči sednice.

Srpska lista dobija tri ministarska mesta

Na jučerašnjem maratonskom 10-časovnom sastanku predstavnika koalicije oko DPK i ANK sa predstavnicima Srpske liste dogovoreno da Srpska lista dobije tri ministarstva - za poljoprivredu, zajednice i povratak i za lokalnu samoupravu.

Nakon postizanja dogovora kasno sinoć stvoreni su uslovi da devet poslanika Srpske liste podrži Kadri Veseljija za predsednika Skupštine i Ramuša Haradinaja za premijera samoproglašenog Kosova.

Srpska lista je dobila je mesta ministra poljoprivrede, lokalne samouprave, te ministra za povratak i zajednice, zatim dva mesta zamenika ministara, potpredsednika parlamenta, te još tridesetak mesta pomoćnika i savetnika ministara.

Uslov Srpske liste da joj pripadne i mesto ministra poljoprivrede sinoć su prihvatili Veselji u ime Demokratske partije Kosova, Haradinaj u ime Alijanse za budućnost Kosova i Fatmir Limaj u ime NISMA koalicije, koja je predložila kandidate za predsednika parlamenta i premijera.

Ovaj zahtev prihvatio je i Bedžet Pacoli u ime Alijanse za novo Kosovo, tako što se odrekao mesta ministra poljoprivrede i prepustio ga Srpskoj listi.

Koalicija PAN, koju čine Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska partija Kosova i NISMA koalicija, na taj način je obezbedila podršku 62 poslanika od ukupno 120 koliko broji kosovski parlament.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Veselji izabran za predsednika Skupštine Kosova, Srbin potpredsednik

Izvor: Vesti-online.com, 07.Sep.2017

Predsednik Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji izabran je za predsednika Skupštine Kosova. Za njega je glasalo 62 poslanika, dok je 52 bilo protiv. Veselji je i u prošlom mandatu bio na čelu Skupštine...Nakon gotovo tri meseca blokade prištinskh institucija danas je konstituisan parlament izborom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.