SKANDALOZNE REČI KURTIJA - Premijer lažne države ne prastaje sa UCENAMA, evo kako je odgovorio na ultimatum Zapada

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 17:01

SKANDALOZNE REČI KURTIJA - Premijer lažne države ne prastaje sa UCENAMA, evo kako je odgovorio na ultimatum Zapada

Tenzije na Kosovu se očigledno još uvek ne smiruju.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da se prisustvo kosovske policije proporcijalno može smanjiti na severu Kosova i Metohije, ali da prethodno moraju biti uklonjene kriminalne bande koje su napale policiju, vojnike KFOR-a i novinare.

Kosovo je u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbedio red i zakon.

- Trenutno na severu Kosova je mirno, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jer iz Beograda nije bilo naloga za nasilje. Svi smo bili svedoci da su u neredima u Zvečanu demonstranti bili (srpska) policija i paravojska - rekao je Kuri.

- Sada na severu ima mnogo više naših policajaca, nego što ih je bilo ranije - rekao je Kurti na sastanku Generalnog saveta svoje partije, Pokreta Samoopredeljenje.

Govoreći o lokalnim izbora na severu KiM, Kurti kaže da su izbori održani jer su oni koji su napustili prištinske institucije bojkotovali izbore pa čak, kako je rekao, maltretirali one koji su želeli da na njima učestvuju.

Tek 21. aprila, dva dana uoči izbora, postalo je jasno da tamo nećemo imati sigurnog pobednika Aleksandra Jablanovića. Samo dva dana ranije napustio je izbore i pridružio se Vučicu i Srpskoj listi, dodao je Kurti i istakao da zgrade opština na severu ne mogu pripadati jednoj etničkoj grupi.

Zahtev Srba je jasan, ali nove izbore ćemo imati tek kada se situacija smiri i kada kriminalne bande odu, izričit je premijer privremenih prištinskih institucija.

Razumemo da su novi gradonačelnici dobili malo glasova, ali ostali nisu dobili uopšte. Srbi treba da izađu na izbore, ne da ih bojkotuju, a izbori moraju biti fer, demokratski i da nema pretnji. Prisustvo policije na severu moglo bi se srazmerno smanjiti, ali kada se u skladu sa bezbednosnom situacijom hapšenjem uklone kriminalne grupe, kazao je on, rekavši da nijedan kosovski policajac nije napravio grešku tokom intervencija na severu Kosova.

Pomenuo je i da je telefonom razgovarao sa novoizabranim gradonačelnikom Leposavića, Ljuljzimom Hetemijem, svojim partijskim kolegom, koji se već dve nedelje nalazi u zgradi opštine ove lokalne samouprave.

Kurti nije pomenuo sankcije međunarodnih predstavnika, ali je napomenuo da je Kosovo partner Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Kosovo stoji iza SAD i EU, antiputinovske politike i demokratskih vrednosti za budućnost bez rata. Naša vlada je beskompromisni saveznik i Amerike i Evropske unije. Put ka deeskalaciji situacije i normalizaciji, znači momentalno zaustavljanje nasilja kriminalnih grupa nad policijom, NATO vojnicima i novinarima. Dijalog za primenu Ohridskog sporazuma i aneksa sporazuma od 18. marta koji je dogovoren u Ohridu potrebno je intenzivirati, zaključio je Kurti.

Pre svog obraćanja, premijer takozvanog Kosova predstavio je i, kako je rekao, dostignuća prištinske vlade koju vodi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.