SKANDALOZAN KURTIJEV INTERVJU ZA HRVATSKE MEDIJE: Na severu Kosova neće biti Republike Srpske - pomenuo i Veliku Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 09:19

SKANDALOZAN KURTIJEV INTERVJU ZA HRVATSKE MEDIJE: Na severu Kosova neće biti Republike Srpske - pomenuo i "Veliku Srbiju"

Kurti je rekao je u intervjuu uoči novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom da neće dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske na severu Kosova.

Premijer lažne države Albin Kurti (48) najpre je rekao kako do sada nije video Nacrt statusa opština na severu Kosova o kome se govori da će biti tema o kojoj će se razgovarati sa Vučićem 2. maja u Briselu.

Srbija u prvi plan stavlja formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa iz 2013. godine.

Lažna država, pak, nastoji da se izbori da ta zajednica nema izvršne vlasti, ističući da ne želi na svojoj teritoriji nešto poput Republike Srpske u BiH.

- S obzirom na insistiranje Brisela rado ću pogledati kakav su to nacrt pripremili, premda smatram da bi bilo bolje da su ga prvo prezentovali meni u Prištini. Ja ću, međutim, osigurati da se ispuni ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu, postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice prema najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina - rekao je.

- Ali ono što nećemo dopustiti jeste pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi izgledalo kao Republika Srpska u BiH. Nećemo dopustiti satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova - naglasio je.

Kurti tvrdi da u odnosima Srbije prema susednim zemljama vidi sličnost s Rusijom i poručio je da on služi svim građanima Kosova bez obzira na etnički identitet, socijalnu pozadinu ili versku pripadnost, a da će u Briselu osigurati ustavnost i zakonitost na čitavoj teritoriji Kosova.

- Teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što ne sme da bude povređeno. Želim normalne odnose sa Srbijom, evropske odnose, dobre susedske odnose. Zaštita manjina nam je važna. Ali ne možemo da damo izvršne vlasti lokalnoj zajednici jer izvršne vlasti pripadaju vladi i opštinama - naglasio je i rekao da se pričeka sastanak u Briselu.

On je posebno naglasio dobre odnose sa Hrvatskom:

- Imamo odlične odnose. Kosovo i Hrvatska su dve zemlje koje su izašle iz procesa raspada bivše Jugoslavije. Početkom 20.veka Jugoslavija je stvorena kako bi nestala "velika Srbija", a na kraju 20.veka Jugoslavija je uništena kako bi nastala "velika Srbija" - istakao je Kurti.

"Srbija nije demokratska zemlja"

- Srbija nije demokratska zemlja, ona je hibridni režim. Tamo se na vladu gleda kao na vladanje. Mi u demokratiji vidimo vladu kao služenje. Služimo ljudima, nećemo vladati njima. Zato tamo ne moraju da brinu - rekao je Kurti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"NEĆE BITI REPUBLIKE SRPSKE NA KOSOVU" Kurti uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu: "Želim normalne odnose sa Srbijom, ali ne možemo dati Srbima izvršnu vlast na severu"

Izvor: Blic, 01.Maj.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti, uoči nove runde dijaloga sa Srbijom u Briselu, poručio je da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na severu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.