ŠEF MISIJE OEBS-A NA KOSOVU: Prioritet dijaloga između Beograda i Prištine NORMALIZACIJA ODNOSA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2020, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEF MISIJE OEBS-A NA KOSOVU: Prioritet dijaloga između Beograda i Prištine NORMALIZACIJA ODNOSA!

Jan Bratu se izjasnio o narednim koracima.

Šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu kaže da očekuje da prioriteti nove vlade u Prištini budu borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa.

- Videli smo poruke svih ključnih međunarodnih partnera, SAD, EU, zemalja Kvinte, da je normalizacija odnosa sa Beogradom postavljena visoko u međunarodnom planu prioriteta. OEBS je od početka podržavao ovaj proces, to bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo korisno za život građana i želeli bismo da se to nastavi - rekao je Bratu.

Konkretno, kako je precizirao, OEBS očekuje usklađenije i efikasnije pravosuđe, davanje prioriteta bezbednosti novinara i nerešenim slučajevima novinara ubijenih i nestalih u sukobu, kao i bolje sprovođenje zakona u korist nevećinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine doneo je mnoge konkretne koristi za život građana i treba ga nastaviti.

- Takođe ima koristi u širem smislu, jer je dijalog značajno doprineo smanjenju tenzija i stabilizaciji međuetničkih odnosa na severu i na Kosovu uopšte - kaže on i podseća da je Misija OEBS pružila značajnu podršku sprovođenju sporazuma iz Briselskog dijaloga.

Na pitanje kako vidi ulogu SAD i EU u dijalogu, Bratu istiće da se OEBS zalaže za sva nastojanja koja doprinose ublažavanju tenzija i stvaranju klime pogodne za dijalog.

- Jasno je da Sjedinjene Države, EU i drugi dugo godina pokazuju posvećenost saradnji sa regionalnim partnerima na unapređivanju mira, saradnje i ekonomskog razvoja - navodi on.

Bratu veruje i da bi rasvetljavanje sudbine nestalih doprinelo pomirenju Srba i Albanaca i da što se pre pronađu odgovori na to pre će moći da se dođe do šireg društvenog pomirenja što je, dodaje, osnov za izgradnju zajedničkog društva u budućnosti.

Istovremeno, napominje, uprkos snažnom zakonskom i institucionalnom okviru, nedostatak sprovođenja predstavlja još uvek problem i pripadnici nevećinskih zajednica i dalje se suočavaju sa izazovima u ostvarivanju svojih prava.

- Najbolji način da se zaštite prava zajednice je da zajednica bude aktivna i konstruktivna u radu na nerešenim pitanjima - rekao je Bratu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.