SE neutralan po pitanju KiM

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE neutralan po pitanju KiM

Beograd -- Na sednici Komiteta Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju utvrđeno da je taj savet statusno neutralan po pitanju Kosova i Metohije.

"Važno je da istaknemo da smo na Komitetu utvrdili da je SE statusno neutralan u implementaciji projekata i da se izveštaj prevashodno bavi standardima, a ne statusom, a Srbija će preko Unmika i Euleksa da sarađuje u cilju koristi svih građana", izjavila je šefica delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Ljubica Vasić.

Na sednici, koja je bila održana u Torinu 13. i 14. decembra, izvestilac Komiteta za politička pitanja i demokratiju Bjorn fon Sidov predstavio je izveštaj "Situacija na Kosovu i uloga SE", koji će biti na dnevnom redu redovnog zasedanja PS SE u januaru 2013.

"Taj izveštaj sadrži predlog strategije koja bi trebalo da omogući poštovanje evropskih konvencija kroz sprovođenje programa koji bi omogućili uspostavljanje monitoringa SE, a programi bi bili zasnovani na važnim konvencijama SE koje se odnose na pitanja ljudskih prava, vladavine prava, ali i na pitanja prava žena i vlasništva u medijima", objasnila je Vasićeva.

Ona je rekla da je amandmanima koje je podnela istakla činjenicu da je važna statusna neutralnost svih međunarodnih faktora, uključujući i SE, upravo zbog procesa koji treba da dovedu do normalizacije stanja na Kosovu i Metohiji.

"Srbija svakako treba da pruži podršku SE u programima koji pomažu vladavinu prava, borbu protiv korupcije, etničku ravnopravnost i

implementaciju zajedničkih evropskih vrednosti i Srbija je, naravno, zainteresovana za ono rešenje koje zapravo treba da zadovolji legitimna prava i interese Srba na Kosovu", rekla je Vasićeva.

Akcenat je, kako je dodala, stavljen na to da bi direktna saradnja SE s prištinskim institucijama bila u suprotnosti s Rezolucijom SE, u kojoj se kaže da se u dijalogu s predstavnicima političkih snaga koje su izabrane u kosovskoj skupštini mora imati u vidu i legitimni interes Srba, uključujući i Rezoluciju 1244 SB UN.

"Podsetila sam izvestioca na to da, pored ugrožavanja bezbednosti Srba na Kosovu, imamo i problem zaštite kulturnog nasleđa, koji moramo veoma pažljivo da rešimo, na činjenicu da 40.000 Srba još uvek čeka na kosovske registarske tablice koje su Albanci već dobili, na izveštaj revizorskog suda EK o Kosovu i to na one delove koji govore u prilog činjenici kakvo je stvarno stanje na terenu", navela je Vasićeva.

Ona je dodala i da je podsetila na probleme s kojima se srpska zajednica suočava svakodnevno, a posebno na problem povratka interno raseljenih i pitanje bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.