SE: Nastavak dijaloga, ljudska prava, borba protiv koprupcije ključ za Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Nastavak dijaloga, ljudska prava, borba protiv koprupcije ključ za Kosovo

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz evropsku perspektivu za obe strane i jačanje poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava na Kosovu od presudnog su značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, ocenjuje se u nacrtu rezolucije o Kosovu koju će u januaru razmatrati Parlamentara skupština Saveta Evrope.

U nacrtu rezolucije koju je juče u Briselu jednoglasno usvojio Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bi prvi prioritet Kosova trebalo da bude obezbedjivanje ; poštvanja vladavine prava i borba protiv endemske korupcije, objavljeno je danas na sajtu Saveta Evrope.

"Široko rasprostranjena korupcija koja je prisutna u svim oblastima društva, na svim nivoima vlasti, pravosudja i ekonomije ima negativan uticaj na život stanovništva na Kosovu, bez obzira kojoj zajednici pripadaju", navodi se u nacrtu teksta.

U nacrtu rezolucije sačinjenom na osnovu izveštaja koji je pripremio Augustin Konde pohvaljuje se napredak postignut u oblasti demokratije i uspešno organizovanje parlamentarnih izbora na Kosovu 2014. godine.

Istovremeno, Komitet PSSE osudio je svako ispoljavanje nasilja, posebno unutar parlamenta u Prištini, ocenjujući da zbog takvog ponašanja stanovništvo gubi poverenje u demokratske institucije.

U nacrtu rezolucije konstatuje se da je opšta klima u oblasti zaštite ljudskih prava i odnosa u zajednici poboljšana, ali se vlasti u Prištini pozivaju da nastave da ulažu napore u daljem poboljšanje ovih oblasti.

Politički komitet poziva PSSE da intezivira dijalog sa Skupštinom Kosova, kao i da se izmeni sadašnji format za saradnju sa političkim snagama izabranim u Skupštinu Kosova.

Kosovska Skupština pozvana je da odredi delegaciju koja bi uključila u rad i predstavnike manjinskih zajednica.

Na sastanku političkog Komiteta u Briselu učestvovala je i srpska delagacija u PSSE, na čelu sa šeficom delegacije Aleksandrom Djurović, koja je, kako je saopšteno posle sastanka, predložila četiri amandmana koji su prihvaćeni.

Medju njima je i amandman koji poziva vlasti u Prištini da primene odredbe Briselskog sporazuma u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju skupštine RS.Usvojeni nacrt rezolucije biće na dnevnom redu januarskog zasedanja Parlamentarne skupštine SE u Strazburu, od 25. do 29. januara 2016.

Savet Evrope ponovo raspravljao o nestalim bebama u Srbiji

Komitet ministara Saveta Evrope razmatrao u Strazburu sprovođenje presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava medju kojima je i slučaj nestalih beba u Srbiji.

Jedna od tačaka na dnevnom redu sastanka koji je počeo danas i traje do 10. decembra jeste i kašnjenje Srbije u izvršenju presude Z. Jovanović protiv Srbije (slučaj nestalih bebe iz porodilišta u Srbiji), navodi se u saopštenju ove panevropske organizacije.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi sve informacije o njenom novorodjenčetu koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude u slučaju Zorice Jovanović bio je 9. oktobar 2014. godine.

Pored Srbije, Komitet ministara Saveta Evrope na sastanku od 8. do 10. decembra razmatraće dokle se stiglo sa izvršenjem presuda koje se tiču Albanije, Azerbejdžana, Belgije, Francuske, Grčke, Madjarske, Italije, Litvanije, Moldavije, Makedonije, Poljske, Rusije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije.

Sve zemlje članice SE obavezne su da ispunjavaju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ukoliko izvršno telo SE utvrdi da neka zemlja kontinuirano ne pristupa izvršenju presuda ona se može suočiti sa različitim vrstama sankcija i političkog pritiska, od slabljenja uticaja u SE do izbacivanja iz ove organizacije.

Izvršenje presuda Suda u Strazburu može postati i jedan od uslova na putu Srbije u EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.