SB UN pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Članice Saveta bezbednosti UN danas su tokom debate o Kosovu osudile nasilje u pokrajni i pozvale na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Članice Saveta bezbednosti UN danas su tokom debate o Kosovu osudile nasilje u pokrajni i pozvale na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali ruski predlog predsedničkog saopštenja nije razmatran i bile su primetne razlike u stavu prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova.

Predstavnik Rusije izrazio je žaljenje što je, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << različitih stavova članica SB, blokiran ruski nacrt predsedničkog saopštenja kojim bi se obe strane pozvale da se uzdrže od primene sile. Rusija je ponovila da je njen stav prema nezavisnosti Kosova nepromenjen i da Moskva podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i smatra rezoluciju 1244 relevantnom.

Predstavnik Rusije izrazio je zabrinutost zbog provokacija kosovskih vlasti na severu Kosova, a posebno zbog incidenata na administrativnim prelazima. Slažemo se sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem da situacija mora da se vrati na stanje pre 25. jula, rekao je on, ocenivši da primena sile ne sme da bude nagrađena, i pozvao Euleks i Kfor da pojačaju napore da "zauzdaju destruktivne ambicije".

Rusija smatra da je korišćenje Kforovih helikoptera u julu za prevoz pripadnika Rosu predstavljalo kršenje statusne neutralnosti i poziva Kfor da ne primenjuje slične mere samo prema jednoj strani, kazao je ruski predstavnik. On se, takođe, založio za sprovođenje objektivne istrage u međunarodnim okvirima o zločinima navedenim u Martijevom izveštaju i podržao predlog Srbije da se formira specijalni međunarodni istražni mehanizam, što bi garantovalo pouzdanost i političku nepristrasnost.

Ambasador Kine ponovio je da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije treba pošovati a da rezolucija 1244 treba da bude okvir za rešavanje problema na Kosovu. On je ocenio je da je situacija na severu KIM posebno složena i istakao "ozbiljnu zabrinutost Kine" zbog nedavnih tenzija na severu pokrajine.

"Smatramo da obe strane treba da se uzdrže od nasilja i ibilo kakvih jenostranih akcija koje mogu da ugroze stabilnost," rekao je on. Kina je, dodao je on "duboko zabrinuta zbog trgovine ljuskim organima na KIM." Peking takođe pozdravlja napredak u dijalogu Beograd i Priština i poziva na nastavak dijaloga, naveo je kineski ambasador.

Predstavnica SAD ocenila je da Kosovo "kao nezavisna i suverena država" ima prava da jača vladavinu prava na čitavoj teritoriji uključujući severni deo. Ona je ocenila da dijalog Beograda i Prištine uz poseredstvo EU već daje rezultate. "Podržavamo nameru Beograda i Prištine da nastave dijalog," istakla je ona.

Ona je podržala istragu o navodima o trgovini organa na Kosovu sadržanim u Martijevom izveštaju i izrazila nadu da će sve lokalne vlasti sarađivati sa istražnim timom Euleksa, koji kako je podsetila ima jurisdikciju i izvan Kosova. Predstavnica SAD je takođe pozvala sve zemlje koje to dosad nisu učinile da priznaju KIM.

Ambasador Velike Britanije izrazio je zabrinutost Londona zbog "situacije na severu KIM u kojoj je stradao jedan kosovski policajac" i pozvao Beogradi i Prištinu da se konstruktivno dogovaraju.

"Tenzije na severu se moraju smiriti." rekao je on.

Predstavnik Francuske smatra da su tenzije na severu Kosova opale ali da "incidenti pokazuju da moramo ostati na oprezu."

"Jednostrane akcije bi trebalo izbegavati i trebalo bi tražiti zajedničko rešenje. Nema mesta nasilju. Političke strukture moraju osuditi nasilje. Dijalog Beograda i Prištine već je doneo neke rezultate pozivamo i Beograg i Pristtinu da se vrate za pregovarački sto," rekao je on.

Francuska kako je naveo, pozdravlja formiranje pravnog tima koji će istraživati optužbe o trgovini organima iz izvestaja Dika Martija, a spremnost Srba i Albanaca da sarađuju sa Euleksom treba pohvaliti.

Predstavnik Nemačke ocenio je da je bezbednosna situacija na KIM "mirna" i izrazio žaljenje zbog povećanja nekih manjih incidenata koji pogađaju manjinske zajednice i problemia poput organizvoanog kriminala. On je međutim ocenio da "nezavisnost i teritorijalni integritet KIM nisu nešto što treba da se menja." Po njegovom mišljenju "put ka poboljšanju bezbednosne situacije je rad na praktičnim rešenjima.

Pozivamo sve strane da se koncentrišu na rešavanje nerešenih pitanja krozi dijalog Beograda i Prištine pristine uz posredstvo EU." Taj dijalog je jedini način da se ide napred i rešavaju pitanja uključujući carine i trgovine, ocenio je nemački diplomata.

Bosna i Hercegovina je izrazila uverenje da je dijalog Beograda i Prištine neophodan za postizanje prihvatljivog rešenja za probleme na Kosovu i poboljšanje svakodnevnog života građana i pozdravila je dosadašnji napredak u tom dijalogu. Prema njegovim rečima, stabilnost i bezbednost na Kosovu važni su za trajni mir i prosperitet u regionu.

Predstavnik BiH izrazio je zabrinutost zbog optužbi sadržanih u Martijevom izveštaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu i rekao da "nema sumnje da je potrebna nezavisna istraga povodom tih optužbi i puna saradnja svih zainteresovanih strana".

Indija, koja ovog meseca predsedava SB, izrazila je žaljenje zbog toga što SB nije na današnjoj sednici usvojio predsedničko saopštenje, koje je predložila Rusija, o nedavnoj situaciji na Kosovu. Predstavnik Indije izrazio je zabrinutost zbog nedavnih incidenata na severu Kosova i protivljenje svakoj jednostranoj akciji. Kada je reč o Martijevim optužbama, Indija smatra da istraga treba da bude poverena međunarodnom mehanizmu koji bi bio formiran tako da bude prihvatljiv za sve strane.

Žaljenje zbog neusvajanja predsedničkog saopštenja izrazio je i predstavnik Kolumbije i istakao je da je veoma važno da akutelna kriza na KIM bude prevaziđena i da ojača dijalog Beograda i Prištine kao način za rešavanje konkretnih problema.

Brazil je ocenio da je dijalog jedini put za uspostavljanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu i pozvao je sve strane na uzdržanost i izbegavanje primene sile. Predstavnik Brazil aje ponovio da rezolucija 1244 ppruža okvire za postizanje rešenja za pitanje Kosova, pod okriljem UN. On je izrazio zabrinutost zbog Martijevih optužbi za trgovinu ljudskim organima, ali i ohrabrenost time što su sve strane pokazale spremnost na saradnju u vezi sa istragom.

Južna Afrika je pozvala Beograd i Prištinu da nastave dijalog u septembru i založila se za nezavisnu i verodostojnu istragu u vezi sa optužbama za trgovinu ljudskim organima.

Predstavnik Portugala ocenio je da su incijative da se situacija na terenu promeni silom "neprihvatljive" i izrazio zabrinutost zbog povećanja kriminalnih incidenata protiv manjinskih zajednica. On je istakao je da se dijalog Beograda i Prištine, "koji je već dao rezultate," mora nastaviti kao način da nalaženje obostrano prihvatljivog rešenja.

"To je proces koji može da ide napred samo ako je zasnovan na dobroj veri i duhu kompromisa," rekao je on napominjući da su u cilju napretka "potrebni ustupci obe strane." Osvrćući se na istragu o trgovini organima portugalski diplomata je pozdravio činjenicu da je Euleks ostvario nadležnost i van Kosova što je po njegovom mišljenju "ključno za istragu."

Neprihvatljive inicijative da se promeni siutacija na terenu silom, i na mz da obezbedi da to bude spreceno. Izrazio zabrinutost zbog povećanja kriminalnih incidenata protiv manjinskih zajednica. Nasilje na Kosovu osudili su i predstavnici Gabona, Nigerije i Libana, koji su takođe pozvali na uzdržanost i rešavanje problema putem dijaloga.

Jeremić: Razočaranje zbog izostanka osude sile

Ministar spoljni poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je razočaranje što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije danas osudio jednostranu upotrebu sile od stane vlasti u Prištini, ali je ponovio da Srbija ostaje opredeljena za dijalog.

"Razočaravajuće je da je bilo potrebno da se blokira predsedničko saopštenje. Oni koji su ga blokirali, preuzeli su odgovornost za jednostrane akcije i jednostranu upotrebu sile", rekao je Jeremić na konferenciji za štampu posle sednice.

Savetu bezbednosti predat je predlog predsedničkog saopštenja, koje je podnela Rusija, a kojim se osuđuje jednostrana upotreba sile od strane vlasti u Prištini, krajem jula na severu pokrajine, i zahteva povratak u pređašnje stanje.

Prema rečima Jeremića, neke članice Saveta bezbednosti UN su se potrudile da spreče da se na papir stavi stav tog tela UN da nema jednostranih akcija, kako bi se obezbedilo da Priština ne koristi silu u budućnosti.

"Srbija ostaje opredeljena za dijalog. Mi smo demonstrirali da se dijalog isplati", istakao je Jeremić.

Govoreći o istrazi navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima, Jeremić je istakao da očekuje da se do kraja ove godine Savet bezbednosti izjasni o predlogu srpske rezolucije.

"Bilo kakva istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija, koja bi se sprovodila bez mandata UN, ne može biti ništa više od pretvaranja", dodao je on.

Što se tiče tima Euleksa za istragu o trgovini organima, Jeremić je rekao da Srbija jedva čeka da sa njima sarađuje. On je, međutim, podsetio da Euleks nema mandat nigde van Kosova.

"To ne može da se sakrije, Euleks je nedovoljno opremljen za istragu. Samo je pitanje je vremena kada će se shvatiti da će to biti neuspeli pokušaj", istakao je šef srpske diplomatije.

Povodom tvrdnji Prištine da njene akcije blokade ulaska srpske robe predstavljaju reciprocitet, Jeremić je istakao da Srbija ne sprečava uvoz sa Kosova, već da se samo pridržava pravila CEFTA na osnovu kojih je Kosovo primljeno u članstvo te organizacije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.