Savet bezbednosti UN danas o situaciji na Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 30.Avg.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN danas o situaciji na Kosovu i Metohiji

Savet bezbednosti UN održaće danas sednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji, na kojoj će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ali će akcenat biti stavljen na poslednju krizu na severu Kosova i Metohije, prouzrokovanu krajem jula unilateralnim pokušajem administracije u Prištini da zauzme dva administrativna prelaza.

Rasprava posvećena Kosovu trebalo je da bude održana juče, ali je odložena za danas zbog problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Njujorku izazavanih uraganom Ajrin. Budući da Ban Ki Munov izveštaj obuhvata period od 16. aprila do 15. jula, odnosno ne tretira poslednju eskalaciju napetosti na severu Kosova, članove Saveta bezbednosti će, kako je ranije najavljeno, sa najnovijom krizom upoznati novi vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif, a ambasadori će u raspravi imati prilike da iznesu stavove svojih država.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je Tanjugu u Njujorku da očekuje tešku sednicu Savetu bezbednosti imajući u vidu suprotstavljenost stavova članica tog tela oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija, ali i da na osnovu obavljenih konsultacija veruje da će većina podržati stav Srbije.

Ban Ki Mun poziva na uzdržavanje od akcija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju, pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu izmedju Beograda i Prištine. ''Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno da bi se izbeglo dalje pogoršanje situacije'', navodi se u izveštaju u koji je Tanjug imao uvid.

On je precizirao da se u nacrtu predsedničkog saopštenja Priština osuđuje zbog odluke da upotrebi silu, a zatim se traži da se situacija vrati na pređašnje stanje, pre početka upotrebe sile. Tim predlogom saopštenja, takođe, traži se da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu rezolucije 1244.

"Mislim da je izuzetno važno da sa ove sednice Saveta bezbednosti izađe snažna poruka svima onima koji misle da se problemi na Kosovu mogu rešavati silom: da je to neprihvatljivo, a da se rešenja moraju tražiti kroz dijalog i ni na jedan drugi način. Ovo je trenutak u kome treba da se na otvoreni način razgovara o tome da li je upotreba sila poželjna, jer ako jeste, ona će svakako biti upotrebljena i u budućnosti. Srbija smatra da to nije put kojim treba da se rešavaju problemi", istakao je on.

Ministar je ukazao da će jedna od tema sednica, takodje, biti i istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali da ne očekuje da će na sednici doći do glasanja o predlogu srpske rezolucije, kojom se predviđa da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi pod mandatom UN.

"Ali u bliskoj budućnosti, sigurno pre kraja ove godine, ta stvar mora doći na glasanje. Do kraja godine, Savet bezbednosti mora da se izjasni i da se konačno pokaže ko je za sprovodjenje istrage, a ko nije", naglasio je ministar.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inicijativa Rusije u SB UN za osudu akcija snaga Prištine

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2011

30.08.2011. - SB UN o Kosovu..Danas će u Njujorku na sednici SB UN biti predstavljen još jedan tromesečni izveštaj generalnog sekretara OUN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu. Očekuje se da će osnovna pažnja biti poklonjena poslednjoj kriznoj situaciji na severu pokrajine kada su albanske jedinice...

Nastavak na Vostok.rs...

SB UN pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011

Članice Saveta bezbednosti UN danas su tokom debate o Kosovu osudile nasilje u pokrajni i pozvale na nastavak dijaloga Beograda i Prištine..Članice Saveta bezbednosti UN danas su tokom debate o Kosovu osudile nasilje u pokrajni i pozvale na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali ruski predlog...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.