SAHRANJENA BAKA MILA, SIMBOL SRPSTVA NA KOSOVU: Otišla je jedna od poslednjih srpkinja koja je živela u Prištini

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 17:24

SAHRANJENA BAKA MILA, SIMBOL SRPSTVA NA KOSOVU: Otišla je jedna od poslednjih srpkinja koja je živela u Prištini

Baka Mila sahranjena je u Nišu.

Jedna od poslednjih Srpkinja iz Prištine, Leposava Stojanović, ili baka Mila, kako su svi znali, sahranjena je danas na Bubanjskom groblju u Nišu.

Sahrani devedesetogodišnje starice koja je bila i ostaće simbol Srba u Prištini prisustvovala je pedesetak ljudi, među njima i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Kako je kad dugo niko ne zakuca na vrata? Kako je bilo biti sama među četiri zida, bez društva i nekog s kim bi porazgovarala ? Biti sama u bolesti, slabosti, sama u starosti - upitao je Tajić i podsetio na njene reči da i pored svega toga neće da ode.

Dodao je da su baka Milu za Prištinu vezivale najlepše uspomene: od udaje, do rađanja dece i unučadi.

- Baka Mila nije otišla. Ostala je. Divimo se njenom podvigu, veri, hrabrosti, odlučnosti i izdržljivosti - rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM u Nišu.

Sahrani su prisustvovale i baka Miline najmlađe komšije iz Prištine, među kojima i doktor Aleksandar Čanović, koji je poznavao od 2016. godine kada je tu i počeo da živi.

- Želeo sam da joj pomognem na bilo koji način da bi joj olakšao boravak u gradu. Baka Mila je bila simbol srpstva u Prištini koji ćemo osetiti svi mi koji smo ostali na Kosovu i Metohiji -  rekao je Čanović.

Iza Leposave Stojanović, rođene 1933.godine u Mirašu kod Uroševca, ostala je velika porodica, među kojima i petoro unučadi i šestoro praunučadi.

Baka Mila bila je jedna od poslednjih Srba iz Prištine, gde je do 1999. godine živelo više od 40 hiljada građana srpske nacionalnosti. Danas ih je sedmoro.

Izvor: Srbija Danas/RTV Puls/Novosti/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.