SAD od Nikolića traže da prizna realnost Kosova

Izvor: Kurir, 09.Jul.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD od Nikolića traže da prizna "realnost Kosova"

Filip Gordon predsedniku Nikoliću rekao da "SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenit Kosova"

PRIŠTINA - Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon je danas u Prištini izjavio da je danas i juče, tokom posete Beogradu i sastanka sa njenim predsednikom Tomislavom Nikolićem, zatražio da se prizna "realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".

Na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Atifete Jahjagom, Gordon je rekao da je predsedniku Nikoliću rekao da "SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenit Kosova, i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova". Gordon je rekao da je susret iskoristio i da predsednici Jahjagi i drugim zvaničnicima čestita zbog odluke Međunarodne upravljačke grupe o završavanju nadgledanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnik je ocenio da je to rezultat značajnog napretka Kosova za četiri godina od proglašenja nezavisnosti. Gordon je rekao da je od predstavnika Srbije zatražio i da nastave sprovođenje sporazuma postignutih tokom tehničkog dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

"Mi snažno podržavmo stremljenja Kosova za ulazak u EU i NATO", istakao je Gordon. Pozdravio je "snažno opredeljenje institucija Kosova" koje mu je Hašim Tači preneo tokom sastanka za vikend u Dubrovniku, a danas i predsednica Jahjaga - da se preduzmu "konkretne aktivnosti za približavanje srpskoj zajednici na severu" Kosova.

Gordon je pozdravio i snažno opredeljenje institucija Kosova za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Američki zvaničnik je najoštrije osudio prekjučerašnje ubistvo braćnog para Srba u selu Talinovce u opštini Uroševac. Istakavši da je Stejt dipartment sa izuzetnom pažnjom pratio odlučivanje u Ustavnom sudu Kosova o mandatu predsednice Kosova, Gordon je rekao da odluka tog suda predstavlja znak poštovaanja ustavnosti i zakonitosti. Jahjaga je rekla da je tokom susreta sa Gordonom rekla da su SAD značajno doprinele stabilnosti Zapadnog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.