SAD kritikuju Prištinu

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 20:21

SAD kritikuju Prištinu

Sjedinjene Američke Države kritikovale su lokalne vlasti u Dečanima zbog toga što su odbile da sprovedu odluke kosovskog Ustavnog suda.

Ustavni sud je priznao vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektra zemljišta manastira Visoki Dečani.

U izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u 2019. godini navodi se da vlasti u Prištini ponekad ne izvršavaju sudske presude, uključujući presude Ustavnog suda, posebno kada se tim presudama favorizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine, kao u brojnim slučajevima povratka imovine kosovskih Srba.

"Lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektara zemlje pored manastira Visoki Dečani. Niko od zvaničnika koji su bili umešani u odbijanje sudskog naloga nije sankcionisan", napominje se u izveštaju.

Podseća se da snage Kfora i dalje obezbeđuju manastir Visoki Dečani i navodi da su američki ambasador i drugi američki zvaničnici tražili od centralnih i lokalnih institucija, uključujući premijera, da sprovedu odluku Ustavnog suda, prenosi Kosovo onlajn.

“Zvaničnici ambasade zalagali su se na svim nivoima vlasti za sprovođenje presude Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se naređuje povraćaj zemljišta manastiru Dečani”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju za 2019. SAD pominju 61 verski motivisan incident, od kojih su većina krađe i imovinska šteta, u poređenju sa 86 slučajeva iz istog perioda 2018. godine.

Kosovski Ustavni sud u maju 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o pravu vlasništva manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.