Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2018, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će nastaviti da podržava BSK

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i nakon usvajanja u prvom čitanju tri zakona koji se odnose na BSK i zahtevaju "disciplinovan i transparentan proces transformacije".

"SAD će nastaviti da podržavaju disciplinovanu i transparentnu tranziciju BSK u profesionalnu, multietničku vojsku koja će se dopunjavati sa vojskom NATO-a i sa ograničenim mandatom teritorijalne samoodbrane", saopšteno je iz ambasade SAD za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << portal Gazeta ekspres (gazetaexpreš.com).

Američka ambasada zahteva od kosovskih lidera da daju garancije da će proces transformacije Bezbednosnih snaga uključiti i predstavljati sve manjine.

"Podstičemo političko vođstvo Kosova da obezbedi da se proces (transformacije) nastavi na sveobuhvatan i vrlo pažljiv način koji predstavlja sve građane Kosova, koji će biti tesno koordinisan sa NATO-om", navodi se u odgovoru.

Predstavnici Srpske liste u Skupštini Kosova nastavljaju da se kategorički suprostavljaju pokušaju transformacije BSK u vojsku i ocenjuju da je njeno formiranje "pretnja za Srbe".

Premijer Ramuš Haradinaj nakon nedavnog susreta sa sekretarom odbrane SAD Džejmsom Matisom izjavio je da je visoki američki zvaničnik dao dozvolu Kosovu da nastavi proces formiranja vojske Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.