SAD: Pretnja islamskog ekstremizma na Kosovu rasla od 1999

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Pretnja islamskog ekstremizma na Kosovu rasla od 1999

Vašington -- Pretnja nasilnog islamskog ekstremizma na Kosovu rasla je od sukoba 1999, delimično pomoću novca stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije

To je navedeno u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu u svetu za 2015. godinu.

U izveštaju se ističe da je sa Kosova oko 250 do 300 terorista putovalo u Siriju i Irak da bi se borilo u redovima Islamske države ili Nusra fronta, od kojih je oko 50 ubijeno.

U delu izveštaja za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo, koje se tretira odvojeno od Srbije, konstatuje se, takođe, da nasilne ekstremističke grupacije aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regrutovanje sledbenika.

Iako se ukazuje da u prošloj godini na Kosovu nije registrovan nijedan teroristički incident, podseća se da je policija uhapsila osumnjičene za planiranje takvih napada.

Kosovska vlada nastavlja saradnju sa SAD u oblasti kontraterorizma, a Amerikanci su obučavali i pomagali tamošnjoj policiji i pravosuđu u slučajevima borbe protiv terorizma, dodaje se u izveštaju.

Pošto bezbednosna i politička situacija na severu Kosova i dalje ograničava sposobnost vlade u Prištini da na tom području vrši vlast, Kfor i Euleks sarađuju sa kosovskom policijom u održavanju bezbednosti, uključujući granice, ocenjuje Stejt department.

U izveštaju se, kao teroristički incident u prošloj godini, beleži hapšenje pet kosovskih Albanaca 11. jula 2015. zbog pokušaja da bace otrov u jezero Badovac iz koga se Priština snabdeva vodom.

Policija je najpre uhapsila trojicu, a zatim još dvojicu za koje se ispostavilo da su se borili u Siriji u redovima ID. Sva petorica su optuženi za terorizam, dodaje se u izveštaju.

U izveštaju američke vlade navodi se da Vlada Srbije nastavlja sa svojim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma i u toj oblasti snažno sarađuje sa SAD.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD: Islamski ekstremizam na Kosovu raste od 1999.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2016, 08:42

Pretnja nasilnog islamskog ekstremizma na Kosovu postepeno je rasla od sukoba 1999. godine, delimično uz pomoć novca stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije, konstatuje se u izveštaju Stejt departmenta...U izveštaju o terorizmu u svetu za 2015. godinu, koji je objavljen u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.