Ružić: Platforma treba da korespondira sa Ahtisarijevim planom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Platforma treba da korespondira sa Ahtisarijevim planom

BEOGRAD -

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je danas da očekuje da platforma o Kosovu i Metohiji uskoro, možda ove nedelje, bude predstavljena šefovima poslaničkih grupa, i istakao da sve mora da se učini "brzo, ali ne i brzopleto".

Ružić je, gostujući na Televiziji B92, rekao da platforma mora da "odiše refleksijom realnog stanja na terenu i državotvornim karakterom".

Odgovarajući na pitanja vezana za to da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stalno najavljuje platforma, ali nikako da stigne u parlament, Ružić je kazao da ne treba da se vraćamo u prošlost, "dalju ili bližu, pa da se, u smislu odgovornosti za rešavanje kosovsko-metohijskog problema, ide od kralja Aleksandra ili preko Miloševića, Đinđića i potonjih vlada, pa sve do one vlade koju je vodio Mirko Cvetković".

Prema njegovim rečima to je kontinuirani problem i prvi put je jedan premijer, lider SPS-a Ivica Dačić preuzeo odgovornost i ukazao na činjenice.

"Ono što želimo da uradimo to je da na neki način, ukoliko se traži od nas da prihvatimo realnost južno od Ibra, takođe, očekujemo da se prihvati realnost severno od Ibra i da se na neki način i ta realnost normira na neki način", rekao je Ružić.

"Govorim o realnosti na terenu, a ne o Ustavu", ukazao je on i dodao da "ne treba zabijati glavu u pesak", već uvažiti različitosti, jer je Srba na jugu mnogo više nego Srba na severu Kosova i Metohije, a treba voditi računa o manastirima...

"To su teme koje su delom bile i u Ahtisarijevom planu i mislim da sada ta platforma treba da korespondira sa elementima tog plana i da se napravi na korist srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", naglasio je on.

Istakavši da država Srbija "ne diže ruke" od Srba južno od Ibra, Ružić je kazao da se platforma ne piše preko medija i da onoga momenta kada predsednik Republike bude upoznao zvanično šefove poslaničkih grupa s njom, moći će kvalifikovanije da govori o tom dokumentu.

On smatra da nije ništa čudno što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić o platformi razgovarao sa ambasadorima pojedinih zemalja, i naveo da je sasvim racionalno da se diplomatski predstavnici relevantnih činioca upoznaju sa elementima te platforme.

"Ne traži se bilo kakva saglasnost od bilo koga, ali je red da se upoznaju oni koji utiču na taj proces", kazao je Ružić.

Ružić je rekao da postoje određeni koraci i da očekuje da do kraja ove sedmice budu upoznati šefovi poslaničkih grupa sa platformom, pa da sledi dogovor kada će se održati i sednica parlamenta, dodavši da ne vidi "ništa mistično u tome".

Na pitanje koje su granice koje određuju dokle je Srbija spremna da ide kada je reč o uslovima koji se pred nju stavljaju na putu ka EU, Ružić podseća da je Evropa jasno pred Srbiju postavila uslov poboljšanja odnosa sa Prištinom.

"Imamo sad ravan da li želimo trajno da rešimo problem Kosova i Metohije, koje će rezultirati ovakvim ili onakvim granicama, što će se tek videti, ili ne želimo takvo rešenje. U svakom slučaju, Srbija više ne sme ulaziti u ratne sukobe, odnosno treba da procesom pregovaranja izdejstvuje što više može i upravo u tom smislu veoma je važna uloga i sadržina platforme", zaključio je Ružić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.