Ružić: Nije prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorija

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2018, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Nije prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorija

Ministar Branko Ružić kaže da ideja o razmeni teritorija s Kosovom, koja se pominje u poslednje vreme, ne može da bude legitimna i da nije prihvatljivo da se o tome govori. Govoreći o tvrdnjama iz opozicije da će referendum o Kosovu biti održan 4. novembra, kaže da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti.

Ideja razmene teritorija, kad se govori o rešavanju kosovskog pitanja, nije nova, ali nikada do sada nije toliko bila pominjana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << niti citirana, i to ne samo u domaćoj štampi. Na pitanje da li je to deo pregovaračke taktike ili ta ideja ima legitimitet, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić odgovara da to ne može da bude legitimna ideja, niti je iko, kako kaže, pominje na validan način.

Mnogo vozova je prošlo koje nismo iskoristili, za šta odgovornost snosimo svi zajedno, svi političari i političke elite koje su bitisale svih ovih godina, naveo je Ružić.

"Niko to nije pominjao, niti je to prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorija. Da li je to, prosto, racionalno i realno u ovom trenutku razgovarati... Šta će biti epilog ovog dijaloga zavisiće od državničke mudrosti, koje sa naše strane, siguran sam, ne nedostaje... Ali je važno i da oni koji sede u Prištini, oslušnu ehosvog ličnog sagledavanja situacija, ne isključivo da budu nečiji referenti... I kada to bude dituacija, siguran sam da ćemo doći do kompromisa", kaže Ružić.

On napominje da to neće biti idealno rešenje, jer će svaka strana nešto da izgubi, ali, dodaje - ne možemo da imamo monolog. "Srbija pokušava da sve relevantne međunarodne faktore ubedi u činjenice koje su jasne i relevantne i mislim da na tom polju, koliko god to bilo teško, mislim da idemo u dobrom smeru i da će država Srbija uspeti da iznedri neko rešenje koje će na duže staze biti jedino racionalno i zadovoljavajuće, pre svega po srpski narod".

Govoreći o referendumu i tvrdnjama iz opozicije da će on biti održan 4. novembra, Ružić navodi da nema zvanične najave za to. "Mislim da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti za Srbiju... Ali to što ne možemo brzopleto, možemo brzo ukoliko postoji volja na svim stranama i u Briselu i u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu, u Beogradu naravno, ali mora da postoji i u Prištini", naveo je.

Ocenjuje da to što opozicija priča je prosto u nedostatku programa ili politika, i da oni svakog časa bace poneki probni balon da bi imalo o čemu da se polemiše.

SPS nikada nije bežala od nečega takvog i smatramo da je referendum jedan od najboljih instrumenata da se dođe do jasnog stava građana, ali mislimo da je preuranjeno da govorimo o nekim datumima, jer se do toga može doći kad se napravi jedan širi konsenzus, kapacitet svih onih elemenata koji mogu biti podastrti građanima da kažu da ili ne, dodaje.

O izborima za nacionalne savete i "politizaciji" Sulejmana Ugljanina

Izvor: N1

Do kraja godine predstoje izbori za savete nacionalnih manjina. Izbori će, kako je najavljeno, u skladu sa zakonskim rokovima biti raspisani krajem avgusta. Pripreme za ove izbore protiču u atmosferi podgrejane politizacije aktivnosti pojedinih saveta, i opet, i na ovom polju se prelama rešavanje kosovskog pitanja.

Ružić kaže da će ti izbori biti raspisani najverovatnije 17, avgusta, a da će biti održani 4. novembra i da sve pripremne radnje teku.

RIK sprovodi ove izbore kao i svake druge i više institucija je uključeno u ovaj proces, dodaje. Kaže daje ubeđen da će biti ispoštovani svi standardi i da su uklonjene sve zamerke koje su postojale na izbore za savete 2010.

"Sada smo zaista blizu jednog vrlo dobro utemeljenog sistema u proceduralnom i svakom drugom smislu da se ti izbori sprovedu na pravi način", kaže ministar.

Politizacija ove teme od strane nekih nacionalnih saveta, verovatno zbog njihovih političkih ciljeva, pojedinačnih i partijskih, ne doprinosi pripadnicima njihovih manjina, ocenjuje gost Dana uživo.

Ističe da nacionalne manjine čine preko 13 procenata ukupne populacije, a da postoji 22 nacionalna saveta, i da je to vrednosni iskorak koji je Srbija napravila a zbog čega dobija pohvale od međunarodne institucije.

Pripadnici nacionalnih manjima imaju pravo i mogućnost da se upišu u poseban birački spisak u opštini i gradu u kom prebivaju, kod posebnog referenta u lokalnoj upravi, kaže Ružić dodajući da su posebni birački spiskovi spojeni sa jedinstvenim. Dodaje da je posebni birački spisak sada ažurniji, kao i jedinstveni.

Jedinstveni birački spisak nikad nije bio ažurniji od kada postoji, ne zato što sam ja na čelu tog ministarstva, ili što je Vlada takva kakva je, već zato što smo procesom digitalizacije sveli na minimum da se potkradu greške, kaže Ružić, dodajući da se spisak svakodnevno ažurira.

Ističe da nema dokaza za tvrdnje da se jedinstvenim biračkim spiskom manipuliše, da nije ažuriran.

Ružić je pozvao ovim putem da što više pripadnika nacionalnih manjina uzmu učešća u ovim izborima za savete.

Ružić kaže da očekuje da rad nacionalnih saveta bude transparentiji. Navodi da su se ranije potkradale određene greške, da je bilo i nekih manipulacija... Svaki nacionalni savet je u obavezi da svakog kvartala podnese izveštaj o namenskom trošenju, kaže i dodaje da postoje greške koje u hodu ispravljaju. "Interes Srbije da se ta sredstva namenski troše, na ono što je i zakon predvideo".

Govoreći o slučaju BNV i pozivu koji je Sulejman Ugljanin, predsednik tog nacionalnog saveta, uputio kosovskom ministru Bedžetu Pacoliju, kaže da takva politizacija može da načini štetu ne samo državi Srbiji, već i predstavnicima manjine koju on predstavlja. Mislim da je politička mudrost prevagnula i da su predsednik Vučić i ministar Dačić dali jasan dogovor na ovaj način političke manipulacije, dodao je.

Gospodin Ugljanin ima pravo da preko svoje političke partije ostvaruje svoje ciljeve, ali BNV nije alat, niti bi smeo da posluži kao alat za političku manipulaciju, navodi Ružić dodajući da je time hteo samo da postigne neki politički poen.

Nije to radio dok je bio član, u više navrata, Vlada Srbije, naglašava gost N1.

Ako je to poenta što postoje nacionalni saveti, a ne ono što je zapisano u zakonu, što je u skladu sa evropskim standardima, hajde onda da ih ukinemo, dodao je.

O albanskoj manjini i udžbenicima

Govoreći o albanskoj manjini, i njenom nacionalnom savetu, a s obzirom na činjenicu da su bojkotovali popis iz 2011, Ružić kaže da pripreme teku uredno. "Da li će se ta tema, zbog kosovskog Gordijevog čvora, politizovati, to ćemo videti... Ja se nadam da će mudrost i rezon prevagnuti, jer se radi o našim građanima, koji treba da koriste prava koja imaju".

Govoreći o problemu udžbenika na albanskom jeziku, Ružić kaže da Nacionalni savet mora da se saglasi i predloži sadržaj koji će biti u udžbenicima. "Oni to ne učine i onda se žale da država Srbija nije nešto učinila, to nije tačno, to znaju Albanci i predstavnici političkih stranaka u lokalnim skupštinama... Bilo bi bolje da ne posežu za takvim stavovima i manirima", zaključuje ministar Branko Ružić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić o izborima za nacionalne savete i "politizaciji" Sulejmana Ugljanina

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2018

Ministar Branko Ružić kaže da ideja o razmeni teritorija s Kosovom, koja se pominje u poslednje vreme, ne može da bude legitimna i da nije prihvatljivo da se o tome govori. Govoreći o tvrdnjama iz opozicije da će referendum o Kosovu biti 4. novembra, kaže da smo daleko od toga da tako brzopleto...

Nastavak na N1 televizija...

Ružić: Nije prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorije s Kosovom

Izvor: Blic, 30.Jul.2018

Ideja o razmeni teritorija s Kosovom, koja se pominje u poslednje vreme, ne može da bude legitimna i nije prihvatljivo da se o tome govori, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave i funkcioner SPS Branko Ružić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.