Rusija pomaže Srbima na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pomaže Srbima na Kosovu

Ruska Humanitarna Misija, ruske nevladine i društvene organizacije započinju kampanju prikupljanja, kupovine i otpremanja medikamenata u sredine na Kosovu i Metohiji, u kojima je otežano ili prekinuto snabdevanje lekovima i osnovnim namirnicama.

Iz Misije pozivaju sve ljude dobre volje, organizacije i udruženja da se priključe kampanji, a vlasti u Prištini pozivaju da ne pravi smetnje u dostavi pomoći ugroženima i u njenoj raspodeli.

Ruskoj Humanitarnoj Misiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naime, neprestano stižu molbe za pomoć stanovnicima Kosovske Mitrovice zbog toga što je onemogućeno snabdevanje čak i najosnovnijim lekovima i životnim potrepštinama.

- Smatramo da je ovo nesumnjivo humanitarno reagovanje na kriznu situaciju i da ova akcija pružanja pomoći ne sme biti iskorišćena u političke svrhe - poručuju iz Misije.

Uverena u humanitarni značaj jednakog dostupa pomoći, a odbacujući religiozne, etničke i političke razloge i simpatije u humanitarnoj sferi, Ruska Humanitarna Misija deluje u kriznim regionima sveta i realizuje konkretne projekte na Balkanu, u zemljama Srednje Azije i Bliskog istoka u oblastima obrazovanja, medicine i infrastrukture, sarađujući sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Na konferenciji za medije, na kojoj je saopšteno da Misija i njeni istomišljenici i kolege kreću u akciju pomoći, pročitano je i pismo doktorke Danice Grujičić, u kojem je podsetila da je stanje na KIM, posebno u srpskim enklavana na jugu veoma teško, a da se tu ne radi o politici, već o tome da je ljudima uskraćeno pravio da se leče.

- Stanje je jako teško, bolnice, domovi zdravlja i apoteke ostaju bez lekova. Srbima, naročito onima koji žive u enklavama, je teško da bolesni dolaze u centralnu Srbiju kako bi uzeli terapiju. Iskoristiću priliku da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu ugroženim ljudima u južnoj srpskoj pokrajini jer je stanje alarmantno - poručila,je Grujičić, te dodala da je od Rusije, kao dokazanopg priojatelja Srbije pomoć i očekivala.

Na pres konferenciji govorili su i demutati Dume Jevgenije Primakov, Pavel Sergejevič Dorohin te Aleksej Mihailovič Polkovnikov, generalni direktor Ruske humanitarne misije i Mihail Aleksandrovič Bondar, direktor Misije za Balkan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.