Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno da bi se rešio problem Kosova!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno da bi se rešio problem Kosova!

Razgovor koji se danas vode na Kosovu - nisu razgovori.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija zabrinuto posmatra deklaraciju SDA koja predviđa "republiku BiH" i jednog predsednika, te predstavlja plan da se stvori kriza, ali da je najvažnije da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u ovoj situaciji ostane uzdržan.

- Najvažnije je u ovoj situaciji da Dodik ostane suzdržan. On je samo govorio o nekim mogućim koracima Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srpske, jer se zna njegov cilj, očuvanje mira i da sve u vezi sa Srpskom ostane u okvirima Dejtonskog sporazuma. To je njegova obaveza kao člana Predsedništva BiH - rekao je Bocan-Harčenko, koji je svojevremeno bio ambasador Rusije i u BiH.

On je za medije istakao da sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA, kao i Rusija, te ocenio da taj dokument predstavlja više koraka unazad, da nema veze sa Dejtonskim sporazumom, nego predstavlja nepoštovanje obaveza koje Dejton propisuje, dok je reagovanje međunarodne zajednice "blago".

- Plan je da stvore krizu i da onda neko u ime međunarodne zajednice istupi i ponudi nešto, pa kaže da je njihova ponuda fleksibilnija i kompromisna. A takvo rešenje bilo bi suštinski isto kao i sama deklaracija, iako bi možda imalo "blaži jezik" - rekao je Bocan-Harčenko.

On je podsetio da je 2011. godine, kada je tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio referendum i tražio od njega pomoć, visoki predstavnik Valentin Incko rekao da će učiniti sve da do referenduma ne dođe.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je upozorio da razgovori koji se danas vode na Kosovu nisu razgovori u pravom smislu te reči.

- Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno kako bi se rešio problem Kosova, ali je tražila pravi način za rešenje - naveo je Bocan-Harčenko.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje "meka moć Rusije na Balkanu", Bocan-Harčenko je objasnio da rešavanje međunarodnih problema ne može da dâ rezultate preko noći.

- Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primetio sam da su zemlje regiona sigurnije i da se ljudi osećaju sigurnije - dodao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da Rusija to bolje uočava jer je i ona sama prošla kroz iste ove probleme.

Bocan-Harčenko je ocenio da je za bolju i sigurniju situaciju u Srbiji zaslužno rukovodstvo zemlje.

- Danas je povoljnija situacija u Rusiji, ali i u Srbiji, koja je zemlja u razvoju. Naravno, to je stvorilo dodatne mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Rusije - izjavio je ambasador.

Kako je rekao, pored razvijene ekonomske saradnje, Rusija želi da za dva do tri puta poveća i kulturnu saradnju, kao i saradnju na svim nivoima sa Srbijom, kao i da će do toga doći.

- Mi idemo korak po korak prema ciljevima koje su odredili naši predsednici, ali najvažniji je kvalitet i sadržaj naših odnosa. Poverljivih kontakata između predsednika dveju država nikada nije bilo kao sada, što govori o kvalitetu odnosa Srbije i Rusije - rekao je ruski ambasador.

On takođe smatra da je susret Vučića i Lavrova u Njujorku bio od velikog značaja.

Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.