Rušenje srpskih spomenika na KiM

Izvor: B92, 21.Jan.2013, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rušenje srpskih spomenika na KiM

Kosovska Mitrovica -- Rušenje spomenika i skrnavljenje pravoslavnih groblja u srpskim selima na teritoriji KiM nastavljeno je posle burne noći i tokom dana.

Oštećena su groblja i spomenici u Prilužju, Miloševu, Plemetini, Goraždevcu, Klokotu, Suvom Grlu i Kosovskoj Vitini. KPS pokrenula istragu, nema uhapšenih.

U Kosovskoj Vitini je oko podneva srušen spomenik NOB. Ranije je u Goraždevcu oskrnavljen spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpskoj deci stradaloj na reci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bistrici 2003, a spomenik na groblju u Prilužju je miniran tokom noći.

Oko 23 sata čula se snažna eksplozija iz pravca seoskog groblja u Prilužju, a jutros je ustanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića. Detonacija je bila toliko snažna da su delovi spomenika nađeni u okolnim njivama.

Policija vrši uviđaj, a još se čekaju demineri, koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.

Spomenik u Goraždevcu je, prema rečima urednika lokalnog radija Darka Dimitrijevića, pogođen hicima iz vatrenog oružja, što je uznemirilo oko hiljadu Srba koji žive u ovom metohijskom selu.

Zamenik predsednika srpske opštine Vučitrrn, koja je izmeštena u Prilužje, Miodrag Stolić, naveo je i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševu, gde je preostalo nekoliko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija sada vrši uviđaj.

U etnički mešovitom selu Plemetini, u opštini Vučitrn, nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija takođe obavlja uviđaj.

"Opština Vučitrn, izmeštena u Prilužju, traži zaštitu od međunarodne zajednice", kazao je Stolić.

Polomljeni su i nadgrobni spomenici u opštini Srbica u selu Suvo Grlo, gde žive i Srbi i Albanci.

Dačić: Anticivilizacijski čin

Premijer Srbije je rekao da je rušenje spomenika anticivilizacijski čin i upozorio međunarodne snage i organizacije na Kosovu i Methoiji da je njihova obaveza da obezbede mir i sigurnost za sve građane, njihovu imovinu i kulturno nasleđe.

On je rekao da se nikakav povod ne može tražitiu u događaju u Preševu jer je tamo, kako je rekao, mirno uklonjen nezakonito postavljen spomenik pripadnicima OVK i OVPMB.

"Ovde je reč o rušenju grobalja i napadu na crkve i manastire, čega nije bilo niti će biti na jugu Srbije", rekao je premijer Tanjugu.

Kosovska policija saopštila je da istražuje najnovije slučajeve skrnavljenja srpskih nadgrobnih spomenika u Klokotu i Prizrenu, ali do sada niko nije uhapšen tim povodom.

Teodosije: Bol za Srbe, sramota za Albance

Jahjaga: Neprihvatljiv čin

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je osudila uništavanje pravoslavnih grobalja ocenjujući to kao neprihvatljiv i čin koji se ne može tolerisati.

"Oštećenje grobalja je u suprotnosti sa vrednostima kosovskog društva i tradicijom tolerancije i poštovanja među ljudima, religijama i različitim kulturama”, kaže se u saopštenju kabineta predsednice, uz poziv organima reda da pronađu i privedu izvršioce.

I Vlada Kosova je, uz osude, pozvala "građane Kosova i Albance u Preševskoj dolini da reakcije izražavaju u demokratskom i civlizacijskom duhu, ne potpadajući pod provokacije Vlade Srbije”.

Alijansa za budućnost Kosova je ove akte nazvala "teškim, neprihvatljivim i pokušajem kvarenja imidža Kosova i nanošenja štete procesima kroz koje Kosovo prolazi".

Episkop raško-prizrenski Teodosije zatražio je od međunarodne zajednice da zaštiti srpska groblja i manastire na Kosovu od, kako se navodi, "divljanja" albanskih nacionalista, saopštila je Eparhija.

Vladika Teodosije je "apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli divljanje nacionalista, koji ne samo što nanose bol i štetu preostalim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, već i ogromnu sramotu albanskom narodu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pre nedelju dana oskrnavljeno 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju. U saopštenju se navodi da su "albanski ekstremisti prethodne noći krenuli u novi pohod protiv grobalja uništavajući na desetine grobova".

Prema informacijama Kosovske policije, u toku noći oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu.

"Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje ovaj novi talas nasilja koji po mnogo čemu podseća na onaj iz 2004. godine i koji je, kao i tada, kukavički usmeren protiv grobalja i svetinja SPC. Sinoćna zbivanja, nažalost, pokazuju da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Eparhija je ocenila da se za takvo ponašanje "ponajmanje mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama" u Preševu, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama.

Podsetimo, zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu na Kosovu se dogodilo nekoliko incidenata. Dva Molotovljeva koktela bačena su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica, KPS je sprečio Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici, a oskrnavljeno je groblje u Klokotu.

Incident osudili OEBS, Euleks, Kfor...

Šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan-Klod Šlumberže oštro je osudio skrnavljenje pravoslavnih grobalja i verskih spomenika širom Kosova, navodi se u saopštenju OEBS-a iz Prištine.

"Oštro osuđujem ove nedavne činove skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu. Skrnavljenje grobalja i verskih spomenika je nedopustivo, i ne samo da krši prava verskih i etničkih zajednica kojima pripadaju, nego društva u celini", rekao je Šlumberže.

On je rekao da je "užasnut ovim gnusnim aktima vandalizma" i pozdravio osudu tih akata od strane kosovskih institucija.

Šef misije OEBS-a je rekao da se pridružuje pozivima koje kosovske institucije upućuju svim zajednicama da sačuvaju mir i da se uzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi mogli da dovedu do nasilja.

Takođe je pozdravio spremnost kosovske policije da pojača bezbednost oko pravoslavnih kulturnih i verskih objekata na Kosovu i pozvao bezbednosne zvaničnike da brzo identifikuju počinioce i da ih privedu pravdi.

U saopštenju Euleksa se navodi da treba osuditi svaki vandalizam i svaki drugi oblik nasilja.

"Mirni protest je normalna pojava u svakom modernom, demokratskom društvu, ali namerno skrnavljenje groblja i verskih objekata treba da bude apsolutno osuđeno. Euleks poziva gradjane da poštuju zakon i da se uzdrže od svih nasilnih radnji", navodi Euleks.

U saopštenju se ističe da Euleksova policija i tužioci pažljivo prate situaciju u saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom i izražava spremnost da pomogne i podrži lokalne institucije vladavine prava, ako za to bude bilo potrebe.

Kfor je večeras najoštrije osudio skrnavljenje nadgrobnih spomenika na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, Kfor je pozdravio jasne osude tih incidenata od zdravorazumnih ljudi koji ne žele povratak nasilju koje se dogodilo u prošlosti.

"Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba da spreči dovođenje u pitanje reputacije Kosova. Samo oni koji poštuju druge zaslužuju poštovanje. Ne dozvolite da mala grupa pojedinaca šteti vašem međunarodnom ugledu", navedeno je u saopštenju.

Kfor ocenjuje da se demokratija procenjuje na osnovu sposobnosti da se dozvoli iznošenje različitih mišljenja na miran način i obezbedi da sve zajednice i njihove baštine budu očuvane i poštovane.

Kfor očekuje da svaki lider bilo seoski, opštinski, vladajući ili opozicioni snažno osudi te, kako navodi, sramne akte i spreči dalje incidente.

Na Jutjubu snimak rušenja spomenika u Vitini

A na Jutjubu se pojavio snimak rušenja spomenika borcima Drugog svetskog rata u Vitini. Zvanične potvrde o ovom događaju još nema, a na snimku se vidi da je ovaj događaj propraćen aplauzom brojnih prisutnih, među kojima je, kako se vidi, bilo i policajaca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oštećena tri srpska groblja na KiM

Izvor: Akter, 21.Jan.2013

Nepoznati počinioci oštetili su tokom prošle noći pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu, Prilužju, Miloševu i Plemetini, rečeno je jutros Beti

Nastavak na Akter...

KiM: Oštećena groblja i spomenik

Izvor: RTV Pink, 21.Jan.2013

. . . Nepoznati počinioci oštetili su tokom noći pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu -Prilužju, Miloševu i Plemetini. Oštećen i spomenik u Goraždevcu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.