Rudare: Uvek uz Beograd

Izvor: B92, 08.Avg.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudare: Uvek uz Beograd

Zvečan -- Predstavnici Srba sa Kosova koji su bili juče u Beogradu poručili su građanima na barikadama da treba da budu uz državu i ako im se nešto ne svidi.

"Dobili smo garancije da će nas država zaštiti, a naša je obaveza da ostanemo mirni i jedinstveni", kazao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstmir Pantić.

"Država Srbija je stala čvrsto uz nas i podržava ono što radimo, a naša je obaveza da budemo uz svoju državu i ako nam se nešto ne svidi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podržimo jer je to u obostranom interesu", kazao je Pantić.

Pantić je, nakon povratka iz Beograda, gde je zajedno sa predstavnicima Srba sa severa Kosova razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao građanima u Rudaru da im je predsednik Tadić rekao da Srbija čvrsto stoji iza svog naroda i da neće dozovliti da neko nasiljem ostvari svoje ciljeve na severu Kosova.

Pantić je rekao da ga je jutros pozvao savetnik komandanta Kfora koji se u ime Ehrarda Bilera izvinio i njemu i srpskom narodu za sve što se dešavalo prethodnih dana.

"Kfor je na taj način priznao da je načinio grešku što se stavio na stranu kosovskih Albanaca. Siguran sam da će Kfor u budućnosti mnogo pažljivije postupati i voditi računa kada su u pitanju administrativni prelazi i da se više neće mešati u rešavanje tih problema", kazao je Pantić.

Pantić je dodao da je uveren da će ubuduće sva pitanja biti rešavana pregovorima između Vlade Srbije i delegacije kosovskih Albanaca.

Barikade simbol otpora

"Borisu Tadiću smo rekli da su barikade u Rudaru simbol otpora kosovskim institucijama", rekao je Pantić i podsetio na ocenu patrijarha da je krst u Rudaru simbol nade i vere u bolju budućnost Srba u Pokrajini.

Svesni smo da tu barikadu ne možemo da uklonimo, Kfor ima slobodu kretanja a odbornici će sutra odlučiti kada će - i da li će -barikada biti uklonjena.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković preneo je danas građanima na barikadama u Rudaru izraze podrške koje im je poslao predsednik Srbije Boris Tadić i apel da istraju u odlučnoj, jedistvenoj i mirnoj borbi do ispunjenja zahteva.

"Predsednik nas je sve zamolio da protestujemo samo na taj način da ne nasedamo na provokacije i propagandno-psihološki rat koji se vodi iz Prištine i dela međunarodne zajednice i da ne smemo da izazovemo nijedan incident", kazao je Nedeljković.

Načelnik je zamolio građane da imaju puno poverenje u svoje predstavnike, da poštuju njihove odluke i uputstva i garantovao im da će pobediti.

Odluku o našim obavezama iz sporazuma, koji su doneli predstavnci Vlade Srbije i komandant Kfora, donećemo sutra na sednici opštinskih skupština u Leposaviću koja počinje u 12 sati, kazao je on.

"Rekli smo da ćemo doneti jedinstvenu odluku, da Kforu omogućimo slobodu kretanja, ali da ni u jednom trenutku ne ugrozimo našu bezbednost", kazao je Nedeljković i poručio da će narod ostati na barikadama i na taj način sprečiti svaki eventulani pokušaj ROSU ili Kfora da zauzumu prelaze.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predstavnici Srba: Obaveza da se bude uz državu Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Avg.2011

Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su danas građanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu. "Država Srbija je stala čvrsto uz nas i podržava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.