Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rosu terorisala Srbe u Štrpcu

U akciji specijalnih jedinica uhapšena petorica Srba, kojima je određen pritvor od 48 sati. – Rosu upadala u kuće i uzimala novac i zlato, kaže Ivan Redžić, predsednik privremenog organa u Sirinićkoj župi

Jedinice kosovske policije Rosu juče ujutru su blokirale putne pravce na nekoliko lokacija na Kosovu i obavile pretres kuća i objekata na Brezovici, u Štrpcu i selu Gotovuša. Tokom akcije privedeno je petoro Srba: pripadnici kosovske policije Dejan Stevanović iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gotovuše, Radiša Jovanović iz Jažinaca, Dragan Marković, Dejan Đorgović iz Štrpca i šumar Dragutin Ivanović. Kako za „Politiku” kaže portparol policijske stanice u Uroševcu Basri Šabani, njima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Brutalna akcija specijalnih jedinica Rosu, potpomognuta psima tragačima, prethodila je hapšenju petorice Srba. Specijalci su upali u kuće sada već pritvorenih Srba, kao i u prostorije Fonda za zdravstveno i socijalno osiguranje, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Štrpca i u sudsku jedinicu Štrpce Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, a to su institucije koje rade u sistemu Republike Srbije.

Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosmet, ocenio je da je cilj akcije kosovske policije u Štrpcu da uznemiri Srbe i natera ih da se odsele. „Najnovija demonstracija nasilja u Štrpcu prištinskih institucija lokalne samouprave nije ništa drugo nego pokušaj da se još jednom uznemire i uplaše Srbi”, rekao je Vulin za TV Most iz Zvečana. Ministar je dodao da nije „nimalo slučajno da se upad specijalaca Rosu dešava na prostoru gde su Srbi apsolutna većina, gde žive vrlo kompaktno i uspevaju da opstanu svih ovih godina”.

Takođe, Vulin smatra da jučerašnje nasilje ima samo jedan cilj, a to je da se Srbi uznemire i da napuste župu. „Nemojmo to dozvoliti. Mi ćemo biti u toku, a naše Ministarstvo pravde uputilo je odgovarajuće proteste i očekujemo reakciju”, rekao je Vulin i apelovao na građane da ostanu mirni, obećavši i da će Kancelarija za KiM, koju on vodi, odmah obezbediti pravnu pomoć za sve pritvorene.

Kako za „Politiku” kaže Ivan Redžić, predsednik privremenog organa opštine Štrpce, koja radi u sistemu Republike Srbije, upali su i u kuću Ivana Lazića, čiji se brat nalazi u pritvoru u Uroševcu i kojem je pre nekoliko dana produžen pritvor za još dva meseca.

„Sve se dešavalo kao na filmu: 120 specijalaca Rosu, maskiranih i naoružanih do zuba, razbijali su vrata. Zaustavljali su i autobuse koji su decu prevozili do škole. Pojedini đaci su zbog pretrpljenog straha kasnije zatražili lekarsku pomoć. Ono što je do sada nečuveno jeste da su oduzimali novac i zlato, a da nikakve potvrde za to nisu davali ukućanima. Sumnjivi su i nalozi za pretres. Mnogi članovi porodica ne sećaju se da su videli bilo kakav papir ”, kaže Ivan Redžić.

Iz kuće Ivana Lazića, koji je bio sa majkom u trenutku kada je izvršen upad Rosu, uzeto je 15.000 evra. Odneli su telefone i računare. Iz kuće Dragana Markovića uzeto je 4.950 evra, a „tražili su i zlato”, a kod Dragutina Ivanovića, šumara, 6.500 evra i oko 60.000 dinara, pri čemu im nije ostavljena nikakva potvrda, priča Redžić.

B. Radomirović

objavljeno: 05.03.2014
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.