Rodić: Kosovo je naš veliki bezbednosni izazov

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodić: Kosovo je naš veliki bezbednosni izazov

Ministar odbrane Nebojša Rodić govori o planovima, stanju u Vojsci, nabavci oružja, odnosima sa NATO i Rusijom: Verujem da neće biti lošeg scenarija za Srbe na KiM. Dok važi vojna neutralnost nećemo u NATO. Unapredićemo borbenu moć Vojske

Najveći izazov u bezbednosnom smislu ostaje Kosovo i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Metohija i mogući događaji na toj teritoriji, koji bi ugrozili srpsko stanovništvo. U ovom momentu, zbog diplomatskih aktivnosti i redovne saradnje sa Kforom, verujemo da do neželjenih scenarija neće doći. Ovo u ekskluzivnom intervjuu za Novosti tvrdi Nebojša Rodić, koji se pre neki dan iz fotelje direktora BIA preselio na čelo Ministarstva odbrane.

Čovek koji se retko pojavljivao u medijima, govori o stanju u Vojsci Srbije, bezbednosnim rizicima, odnosima sa NATO i Rusijom, ali otkriva i prve poteze u resoru koji je preuzeo od Aleksandra Vučića.

Da li vam je, posle vođenja BIA, veliki izazov preuzimanje sistema odbrane?

Ovde se radi o izazovu, poverenju i obavezi. Naravno da je izazov preuzeti jedan uređeni sistem koji funkcioniše i koji ima najvažniji zadatak - odbranu zemlje. Znamo da Vojska Srbije uživa najveće poverenje naših građana i posebno bih istakao poverenje mladih ljudi koji u sve većem broju svoju budućnost vezuju za sistem odbrane. Najnoviji podatak je da se u septembarskom roku za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo skoro šest puta više kandidata nego što je planom bilo predviđeno. Čak 3.295 kandidata prijavilo se na planiranih 560 mesta. Nedavno je za upis u Vojnu akademiju konkurisalo nešto više od pet kandidata na jedno mesto.

Vučić je svoju ostavku obrazložio potrebom da ministar mora celog sebe da „uloži" u posao. Imate li već plan prvih poteza?

Prvi zadaci proističu iz izveštaja o radu u proteklom periodu, koji sam dobio prilikom primopredaje dužnosti, iz kojeg se vide i prioriteti. Jedan tako veliki sistem radi na više "frontova", ali se vidi kontinuitet u reformi sistema odbrane, u kojoj završetak jednog posla otvara sledeći. To je trajni zadatak dogradnje sistema kako bi najbolje funkcionisao.

Šta to konkretno znači?

Važno je, pre svega, da se Vojsci Srbije omogući izvršenje zadataka i unapređenje sposobnosti. Tu mislim na dalje opremanje savremenim naoružanjem i opremom i na naše učešće u mirovnim operacijama koje ostaje opredeljenje i za ubuduće. Posebno ćemo se pripremati da zadovoljimo sve zahteve u okviru procesa evropskih integracija. U vrhu prioriteta je, svakako, i briga o ljudima u sistemu odbrane.

Koji će, po vama, biti najveći odbrambeni izazov za Srbiju u narednom periodu?

Odbrambeni izazov jedne zemlje jeste da uspešno prepoznaje promene koje mogu ugroziti njenu teritoriju i stanovništvo, bez obzira na to da li dolaze iz bližeg ili daljeg okruženja ili iznutra. Moram da kažem da intenzivno sarađujemo sa svim subjektima koji utiču na očuvanje bezbednosti na prostoru KiM. Bezbednosni rizici postoje i na jugu Srbije, odakle bi mogli da se prenesu i na teritoriju centralne Srbije. Naravno, bezbednost države može biti ugrožena i izazovima, rizicima i pretnjama i nevojnog karaktera, a kao ključne treba prepoznati terorizam, razne oblike organizovanog kriminala, korupciju, nelegalnu trgovinu narkoticima, trgovinu ljudima i destruktivno delovanje pojedinih verskih sekti.

Postoji li opasnost da se, tokom primene briselskog dogovora i predstojećih izbora na KiM, pogorša bezbednosni položaj Srba?

Takva opasnost uvek postoji i zato ističem da intenzivno radimo da do toga ne dođe, uvereni smo da je to u najboljem interesu i Albanaca, i Srba, i drugih etničkih grupa na KiM. Sve ljude na toj teritoriji spaja zajednička budućnost. Imamo dovoljno iskustva u patnjama, vreme je da se odgovorno ponašamo i da u stabilnim uslovima mislimo o dobru.

Ima li država novca da na adekvatan način zaokruži reformu sistema odbrane?

Reforma sistema odbrane je izuzetno složen proces u kojem je mnogo učinjeno i ti rezultati ne mogu biti ugroženi. Možemo govoriti o usporavanju nekih procesa, svesni ukupnih teškoća u društvu, ali to sigurno neće narušiti odbrambenu sposobnost države ni vitalne funkcije sistema odbrane. Svako ministarstvo bi želelo više novca, ali mi sigurno nećemo nastojati da svojim interesima ugrozimo opšti interes. Zato ćemo u Ministarstvu potražiti dodatne unutrašnje rezerve, a uvereni smo da će rezultati mera koje su preduzete tokom rada prethodnog ministra i očekivanih novih podsticajnih mera ovog sastava Vlade, dati rezultate koji će doneti više novca i u odbrambeni budžet za narednu godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rodić: Kosovo je naš veliki bezbednosni izazov

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Sep.2013, 00:02

Ministar odbrane Nebojša Rodić tvrdi da najveci izazov u bezbednosnom smislu ostaje Kosovo i Metohija i mogući događaji na toj teritoriji, koji bi ugrozili srpsko stanovništvo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Rodić: Kosovo je naš veliki bezbednosni izazov

Izvor: Akter, 07.Sep.2013

Ministar odbrane Nebojša Rodić izjavio je da Kosovo i Metohija i mogući događaji na toj teritoriji koji bi ugrozili srpsko stanovništvo, ostaju najveći bezbednosni izazov za Srbiju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.