Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2017, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje umesto kosovskog mita - "zavet" i "Stara Srbija"?

U Matici srpskoj u Novom Sadu, predstavnici intelektualne elite govorili su o Kosovu juče, danas i sutra a pored političkih i duhovnih, bilo je i predloga koji se tiču semantičkih odrednica.

Izvor: N1

Politički prvaci, crkveni velikodostojnici, akademici i profesori okupili su se kako bi društvo, po najavama predsednika države, oslobodili mitova i razgovarali o realnoj situaciji na Kosovu. Umesto kosovskog mita, na skupu se najčešće mogla čuti druga sintagma >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << - kosovski zavet.

"Valja očuvati legitimitet na oba kosovska trona – državnom i crkvenom, na Prizren i na Pećku patrijaršiju, i ostati dostojan zavetnik kosovskog zaveta, koji, koliko mi je poznato, nikad, ni prema kome, nije bio agresivan, već isključivo odbrambeni", rekao je Jovan Delić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.

Srbija će i dalje da bude pod pritiscima, pretnjama i ucenama, ali mora naći dovoljno snage, mudrosti i veštine da se odupre, ali nikad naglo, glavom u zid, na svoju štetu, već da uporno stoji na dve noge koje se zovu "istina" i "pamet", kaže akademik Miro Vuksanović.

Vladika bački Irinej se, s druge strane, bavio lingvistikom. Za njega, prvi korak trebalo bi da bude izbacivanje termina Kosmet, i uspostavljanje novog naziva.

"Elita treba postepeno da vraća, paralelno s nazivom Kosovo i Metohija, u javni diskurs i izraz Stara Srbija. Isto tako, Peć ili Prizren bi mogli da se zovu i Srpski Carigrad ili Srpska Sveta Sofija ili neki sličan naziv", smatra vladika bački Irinej Bulović.

U senci unutrašnjeg dijaloga ostala je najava da će sa Starom Srbijom ova nova, ipak, morati potpiše pravno-obavezujući dokument pre ulaska u Evropsku uniju. Direktora Kancelarije za Kosovo četiri puta smo pitali šta bi taj paraf mogao da predstavlja.

"Mislim da je odgovorno i od strane predsednika Vučića i drugih aktera na našoj političkoj i javnoj sceni da javno govore o tome kakva su očekivanja predstavnika EU. I mislim da smo mi u tom pogledu vrlo transparentni i mi ćemo našu borbu argumentima da nastavimo", kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

N1: Izvinite, ali opet mi niste odgovorili na pitanje. Šta taj dokument sve može da predstavlja?

Đurić: Žao mi je ako niste zadovoljni odgovorom, ali ja smatram da sam vam odgovorio.

Pored tridesetoro učesnika okruglog stola, dijalogu u Matici srpskoj prisustvovala je i Milijana Baletić, kontroverzna novinarka poznata po izveštavanju sa ratišta devedesetih godina.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rešenje za kosovski mit - nove/ stare sintagme

Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2017

U Matici srpskoj u Novom Sadu, predstavnici intelektualne elite govorili su o Kosovu juče, danas i sutra a pored političkih i duhovnih, bilo je i predloga koji se tiču semantičkih odrednica...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.