Rešenje blizu, nije idealno

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje blizu, nije idealno

Beograd -- Borko Stefanović rekao na sednici skupštinskog Odbora za KIM da je veoma blizu rešenje za Jarinje i Brnjak. On kaže i da to rešenje neće biti idealno.

"Zadatak pred nama je dogovor o Brnjaku i Jarinju. Postoji puno opcija i rešenje je vrlo blizu", kaže Stefanović.

On je još jednom naglasio da Srbija neće priznati Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da nije u toku nikakvo "puzajuće" priznanje pokrajine. U 14h nastavljena sednica Odbora za KiM na kojoj se raspravlja o vladinom izveštaju o aktivnostima na stabilizovanju situacije na severu Kosova.

Stefanović je članovima Odbora za KiM predočio dosadašnje dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom o slobodi kretanja, matičnim knjigama, katastru, prisustvu Prištine u CEFT-i, kao i carinskom pečatu.

Predstoje i razgovori o pitanjima električne energije, telekomunikaciji, prisustvu privremenih vlasti u regionalnim institucijama, priznavanju diploma i, možda, vazdušnom saobraćaju, dodao je on. On očekuje vrlo brzo nastavak dijaloga i dodaje da je Srbija spremna da što brže nastavi razgovore.

"Nijedno rešenje nije savršeno i ne odražava u potpunosti naš nacionalni interes. Mislim da smo u teškim okolnostima postigli dobar rezultat", smatra Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je vladin Izveštaj o doga]anjima na severu pokrajine sačinjen na osnovu informacija koje su joj dostavljane sa terena.

Bogdanović je na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju rekao da ni na ovoj sednici neće da govori o tome ko je prvi izazvao sukob na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra.

"Neću ni sada da govorim o tome ko je prvi počeo", rekao je Bogdanović i podvukao da je Izveštaj vlade napravljen na osnovu informacija koje su joj dostavljane.

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo Metohiju zatražio je da vlada predloži parlamentu novi akt sa merama i planom aktivnosti za stabilizaciju situacije na severu Kosova o kojem bi poslanici glasali.

To je predložio član Odbora iz Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković, ali to nisu podržali poslanici opozicije koji su predložili svoje zaključke.

DSS je zatražila da UNMIK preuzme akministrativne prelaze i da opstanu srpske institucije na severu, a SNS da Vlada Srbije podrži Srbe koji ne žele da prihvate kosovske tablice i da se održe izbori na Kosovu na svim nivoima.

Usvajanjem predloga koji je obrazložio Radenković završena je juče započeta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj se raspravljalo

o Izveštaju Vlade Srbije o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Sednicu Odbora za Kosovo su obeležile i optužbe DSS-a na račun Pregovaračkog tima Beograda na čelu sa Borkom Stefanovićem.

U vezi carinskog pečata Stefanović je rekao da on reguliše promet robe preko administrativne linije. Srbija time, kako je naglasio, nije priznala Kosovo, već je prihvatila pečat koji je već postojao, a koji je UNMIK potvrdio. "UNMIK je stvorio carinu na Kosovu. Kosovski carinici postoje od 2008. i od tada ne postoji nijedan UNMIK carinik", rekao je on. Dogovoreni pečat, međutim, nije sadržao pitanje Jarinja i Brnjaka, jer ti prelazi nisu bili deo razgovora. roblema ima i biće ih i u primeni, rekao je on. "Vreme teorija Berlinskog kongresa je završeno, živimo u vremenu gde se primenjuje sila jačeg", naglasio je Stefanović.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić rekao je da Beograd i njegov pregovarački tim na čelu sa Borislavom Stefanovićem prihvataju sve predloge posrednika EU Roberta Kupera kako bi država dobila kandidaturu za članstvo u Uniji.

"Prihvatate sve Kuperove predloge, vi žurite da biste to završili što pre i da bi država dobila kandidaturu", rekao je Samardžić optužujući Stefanovića za rešenja koja je Pregovarački tim prihvatio.

On je ocenio da su sva rešenja koje je Beograd prihvatio "fleksibilna i nedovršena" zbog čega u njihovoj primeni dolazi do problema.

"Idete iz greške u grešku i sva nedovršena rešenja su rak rana države i nož u ledja srpskom narodu", naveo je Samardžić i dodao da je krajnje vreme da vlast kaže dosta.

Stefanović je demantovao da Beograd i Pregovarački tim sve rade zbog EU, navodeći da je to "neistina".

On je ocenio da se stavovi vlade i opozicije po pitanju Kosova mogu razlikovati samo u načinu kako se dolazi do cilja a ne u cilju koji je, kako je naveo, svima isti.

"Legitimno je pravo da se razmimoilazimo u tome kako do cilja, ali nemojte dovoditi u pitanje cilj", istakao je šef pregovaračkog tima.

Stefanović je rekao da su skupština i kosovski Srbi upoznati sa dosadašnjim rezultatima pregovora i da će biti i sa budućim, kao i da će predstavnici Srba sa severa Kosova biti uključeni u pregovore o pitanjima koja se njih tiču.

Odbor za Kosovo i Metohiju počeo je sednicu juče u 14 sati, ali ju je predsednik tog tela Ljubomir Kragović prekinuo jer joj nisu prisustvovali predstavnici vlade i nastavak zakazao za danas. On je tvrdio da je poziv predstavnicima vlade upućen, a Borko Stefanović i Goran Bogdanović da poziv nisu dobili.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović ranije je najavila da će sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu zakazati pošto dobije stav skupštinskog odbora .

Drevs obilazi Jarinje

Komandant Kfora Erhard Drevs obići će posle podne vojnike međunarodnih snaga na administrativnom prelazu Jarinje, izjavio je Tanjugu portparol Kfora Uve Novicki.

Prema njegovim rečima, Drevs će posetiti vojnike stacionirane na prelazu, koristeći mogućnost prolaza kroz barikade.To, međutim, kako je naglasio Novicki, ne znači da Kfor smatra da postoji puna sloboda kretanja.

On je ponovio da je stav Kfora da sve međunarodne misije, pa tako i Euleks, kao i svi građani, moraju imati slobodu kretanja, što im sada nije omogućeno.

Zahtev komandanta Drevsa ostaje isti, a to je da se sloboda kretanja mora omogućiti svima, ponovio je Novicki.

Kako javlja izveštač Tanjuga, Kfor koristi ograničenu slobodu kretanja za snabdevanje svojih snaga na severu Kosova. Juče je jedan konvoj, u kome su bili kamioni i cisterne, prošao kroz Kosovsku Mitrovicu u pravcu opštine Leposavić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.