Repertoar dramskog programa za jun na RNS1

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 11:32

Repertoar dramskog programa za jun na RNS1

"Pođimo, braćo i čeda“, - obratio se knez Lazar uoči bitke vojnicima, kako je zapisao nepoznati letopisac u Povesnom Slovu o knezu Lazaru, „pođimo na podvig koji je pred nama. Smrću poslužimo dužnosti, prolijmo krv našu, iskupimo život smrću i dajmo udove naših tela nepoštedimo za čast i otačastvo naše, a Bog će se svakako smilovati na ostatke naše i neće istrebiti do kraja rod i zemlju našu.“ S obzirom na to da je 28. juna Vidovdan i da se Kosovska bitka odigrala na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovaj dan 1389. godine, na repertoaru su radio drame: "Lazar 1889“, "Legenda o zemlji Lazarevoj“, "Leta gospodnjeg 1389“ i "Boj na Kosovu“.

Pored književnosti srednjeg veka, anonimnih stvaraoca narodnih epskih pesama, i navedene radio drame ukazuju na to da je ova bitka odredila mesto srpskog naroda u svetskoj istoriji. Tumačenje Vidovdana može se naći u tekstovima srpske srednjovekovne književnosti koja se odnosi na kult kneza Lazara, ali i u narodnim epskim pesmama iz kosovskog ciklusa.

Dečiji program Radio Novog Sada upotpuniće nedeljno prepodne najmlađim slušaocima, ali i letnji raspust, radio igrama: "Bajkva za dečakva o patkva-kvama“, "Bajka o hrabrom dečaku i dovitljivom prasetu“, "Sudbina jednog Čarlija“, "Gusarski kapetan Džon Piplfoks“. Nakon radio igara u ustaljenom dečjem terminu od 10.05, biće emitovane epizode "Dramskog intermeca: Iz pera Branka Stevanovića“ i repriza prve epizode iz pera Dušana Đurđeva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.