Reciprocitet umesto taksi – šta to znači u praksi

Izvor: RTS, 01.Apr.2020, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reciprocitet umesto taksi – šta to znači u praksi

Odlazeća kosovska vlada odlučila je da postepeno primenjuje reciprocitet kao princip u odnosima sa Beogradom, što znači da će u trgovinskim odnosima sa centralnom Srbijom u dokumentima biti korišćeni izrazi u skladu sa tamošnjim ustavom. Mere reciprociteta zamenile su taksu od 100 odsto na srpske proizvode, a ne i proizvode iz Bosne i Herecgovine.
Proizvode biljnog i neživotinjskog porekla i proizvode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << životinjskog porekla iz centralne Srbije na kosovsko tržište je moguće plasirati ako poseduju fitosanitarne i veterinarske potvrde. To je prva mera kosovske vlade nakon suspenzije takse.

"Do sada imamo 16 kamiona koji su u procesu carinjenja i neki od njih imaju prehrambene proizvode i neki imaju građevinski materijal", kaže Adriatik Staviljeci, portaprol kosovske carine.
Pre uvođenja takse, srpska preduzeća su na kosovsko tržište prodavale robu u vrednosti oko 450 miliona evra godišnje. Takse na sirovine ukinute su pre nedelju dana I za to vreme na Kosovo je ušlo robe u vrednosti milion evra.
"Mislim da je ovo prvi korak koji treba da se prihvati ozbiljno, da se vidi kako možemo kroz dijalog rešiti ove probleme, jer samo tako imaćemo ekonomski prosperitet cele regije", navodi Safet Gerdžaliu, bivši predsednik kosovske privredne komore.
Mere reciprociteta u Prištini gledaju kroz sprovođenje Cefta sporazuma.
"Sve se te mere nalaze se u Cefta sporazumu i u tom kontekstu sada je vreme da se konkretizira više iskorišćavanje mogućnosti koje pruža Cefta i mislim da samo tako možemo rešavati aktuelne probleme i da jednostavno na neki način kroz ovo implementiranje pokušamo da odvojimo prošlost od budućnosti", dodaje Gerdžaliu.
Međutim, u Beogradu i pojedinim ispostavama zapadnih zemalja u Prištini, pre svih SAD, kažu da su protiv najnovijeg koraka primene recipročnih mera. Marko Đurić kaže da se reciprocitetom na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.
Američke diplomate u Prištini dodaju da je reciprocitet štetan u trenutku kada se veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog.
Mere kosovske vlade o trgovini sa centralnom Srbijom oročene su do 15. juna kada će biti razmotreno kako su sprovedene.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.