Reakcije u Kosovskoj Mitrovici na gradnju novog zida i šetališta

Izvor: BKTV News, 07.Feb.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije u Kosovskoj Mitrovici na gradnju novog zida i šetališta

Analitičari u Kosovskoj Mitrovici ne očekuju da će se izgradnjom šetališta i nove konstrukcije podići tenzije poput onih koje je izazvala gradnja potpornog zida koji je uklonjen u nedelju.

Smatra se da je dobro što su dogovor u ovom slučaju postigli kosovska vlada i lokalna vlast, ali ocenjuju da taj dogovor nije baš bio demokratski.

Tako analitičar Nedžmedin Spahiu kaže za Tanjug da nije zadovoljan dogovorom od 4. februara, ali primečuje da je dobro što >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su se predstavnici kosovske vlade i opštine Severna Mitrovica dogovorili o ovom pitanju.

"Rušiti jedan zid,a graditi drugi, je ista politička filozofija. Ograđivanje i izolacija ne vode nikuda. Mislim da je krupna greška napravljena u Briselu kada je odlučeno da u sklopu revitalizacije mosta, most u Mitrovici bude sužen i da se zatvori glavna ulica i pretvori u šetalište", ocenio je Spahiu.

Kako kaže, to prvenstveno šteti građanima Severne Mitrovice.

Za Milicu Andrić iz NVO "Aktiv" u Severnoj Mitrovici je pitanje zida bilo previše ispolitizovano i smatra da gradnja nove konstrukcije to potvrđuje.

"Činjenica da smo ipak završili sa zidom u malo drugačijem obliku pokazuje da on ima neku drugu svrhu, sem da je, kako su neki ocenili, bio samo provokacija", komentariše za Tanjug je Andrić.

Ona smatra da je način na koji se namerava urediti pešačka zona, a kako je to predviđeno najnovijim sporazumom od 4. februara, nedemokratski, jer, objašnjava, lokalnim vlastima je jednostavno isporučen projekat koji moraju da sprovedu.

Andrić kaže i da smo prethodnih dana bili svedoci apsurdne situacije da su se u Prištini dogovorili o tome da će lokalna skupština usvojiti predlog projekta.

"A šta da odbornici nisu usvojili predlog projekta? To nije ispravan način širenja principa demokratije", smatra Andrićeva.

Projektu uređenja šetališta i gradnje nove konstrukcije kod mosta na Ibru podršku su dali svi odbornici opštine Severna Mitrovica, uključujući i albanske.

Radove na podizanju novog zida danas su obišli i predstavnici kosovskog ministarstva prostornog planiranja koji nisu davali izjave okupljenim novinarima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.