Reakcije na upad ROSU na sever Kosova: Nećemo dozvoliti progon Srba, uz nas su Rusija i Putin

Izvor: B92, 28.Maj.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na upad ROSU na sever Kosova: Nećemo dozvoliti progon Srba, uz nas su Rusija i Putin

Zoran Radojičić, Milovan Drecun i Nenad Popović reagovali su na današnja dešavanja na severu KiM.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najoštrije je osudio hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, kao i pokušaj zastrašivanja naroda na Severu Kosova i Metohije.

"Svesni smo posledica koje nedužno stanovništvo trpi zbog jutrošnjeg upada kosovskih specijalaca. Cilj nije borba protiv korupcije i kriminala, već zastrašivanje građana i pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazivanja sukoba, kako bi se naš narod zauvek iselio iz svojih domova. Ovo je do sada najintenzivnija provokacija preostalog stanovništa na Severu Kosovu i Metohije", kaže Radojičić.

On je dao punu podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da je predsednik pokazao odlučnost u želji da zaštiti svoj narod, tako što je jutros naredio punu borbenu gotovost naših jedinica, poručujući da će naša vojska ukoliko dodje do ugrožavanja života zaštititi stanovnike severa Kosova I Metohije.

"Predsednik Vučić poslao je jasnu poruku da su mu mir i stabilnost najvažniji, kao i da će Srbija zaštititi svoj narod. Zbog toga rukovodstvo Beograda, na čijem sam čelu, daje punu podršku njegovim naporima da očuva Kosovo I Metohiju u Srbiji, kao i jedinstvo našeg naroda u ovom teškom trenutku direktnog kršenja svih sporazuma sa albanske strane", poručio je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao i da je veoma važno što je predsednik Srbije pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu i osudi teror i kriminalizaciju Srba na KiM.

Građanima opština na severu KiM poručio je da imaju punu podršku Beograda i pozvao ih da ne reaguju na provokacije, jer se neće dozvoliti da nasilje eskalira.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da srpski narod mora da redefiniše nacionalnu strategiju i da odluči da li će je zasnivati na liniji Beograd-Prišitna ili Beograd-Banjaluka.

"Na početku 21. veka moramo redefinisati nacionalnu strategiju i reći da li ćemo je zasnivati na liniji Beograd-Priština i tom nerešenom konfliktu, ili ćemo forsirati liniju Beograd-Banjaluka.

Otvoreno moramo razmišljati o tome i izneti stavove kako bi svi znali šta od nas da očekuju", rekao je Drecun na sednici parlamenta posvećenoj KiM.

Drecun je na sednici na kojoj se govorilo i o upadu ROSU na sever KiM predstavio i "lični okvir za rešavanje kosovskog problema" koji, kako je rekao, podrazumeva "policentrično rešenje" i isključuje mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Moj okvir potvrđuje da su pregovori jedini način za postizanje rešenja koje ne može biti zasnovano na novoj realnosti koju Priština pokušava da uvede, od formiranja vojske do uvođenja taksi", rekao je Drecun.

Drecun je dodao da njegov predlog podrazumva i sprečavanje ujedinjenja Kosova i Albanije, ali i otvaranje puta ka EU integracijama. Drecun je ocenio da je Srbija pokazala snažnu i uverljivu poruku Albancima i celokupnoj međunarodnoj zajednici da želi da reši kosovski problem na miran način, da želi nastavak dijaloga i istorijsko pomirenje, dok iz Prištine stiže odgovor da neće rešenje, pomirenje, nastavak razgovora i da žele da završe užasno etničko čišćenje.

Od kosovskog pitanja zavisi put kojm će cela Srbija i srpski narod ići u 21. veku, kazao je on i dodao da u rešavanju kosovskog problema veliku ulogu ima međunarodni činilac i da je zato važno da se razmotri što se dešava u svetu kako bismo znali kako najbolje da zaštitimo interese.

Prema njegovim rečima, to nije rađeno do sada i zato je krajnje vreme da se to učini jer posle ovoga neće biti moguće ispravljati greške.

Takođe, dodao je da bi u suprotnom mogli da počnemo da reagujemo srcem, a to nam, kako je ocenio, neće zaštiti interese. Predsednik Odbora ocenio je da treba da se zna da Rusija i Kina, koje će nam pomagati da se spreči ulazak Kosova u UN, ne mogu i da reše to pitanje.

"Nalazimo se na prostoru gde je dominatni uticaj evroatlantskih saveznika, čiji je kapacitet da urušavaju interese Srbije i srpskog naroda ogroman i toliko snažan da ne smemo dozvoliti da nam se ponovi 1999", rekao je on.

Dodao je da je pomoć prijateljskih zemalja ograničena i da zato odnose treba usmeriti na SAD, NATO, EU, Nemačku.

To su zemlje preko kojih možemo stvoriti manevarski prostor da umanjimo postojeću štetu i sprečimo nastajanje velike Albanije, rekao je on i dodao da upravo za ostvarenje tog cilja Albancima treba opravdanje u jednoj nepromilšljenoj reakciji Srbije.

Drecun je dodao da će se rešenje, kakvo god bilo, odraziti i na položaj Republike Srpske.

"Nasilje i mržnja koje prema Srbima na Kosovu pokazuju kriminalne i separatističke vlasti u Prištini, a koji su došli do vrhunca upadom njihovih takozvanih specijalnih snaga na sever Kosova, još jednom su potvrdili da samo čvrsta i oštra politika prema tim "banditima" može da zaustavi novi progon našeg naroda", ističe Popović, navedeno je u saopštenju.

"Nakon hapšenja Srba i upotrebe vatrenog oružja protiv golorukog naroda, kao i nezakonitog privođenja i prebijanja državljanina Rusije, jasno je da su Šiptari u ovoj akciji bili samo puko sredstvo svojih zapadnih zaštitnika da se ponize i Srbija i Rusija", rekao je Popović.

Poručio je da moramo čvrsto i dosledno da branimo naš narod, državu, Ustav, međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, na svakom mestu i u svakom trenutku, kao i da jasno poručimo nasilnicima iz Prištine da Kosovo nikada neće biti država, bez obzira na svo nasilje i pretnje.

"Iz tih razloga, naše snage bezbednosti u slučaju pokušaja progona Srba na severu Kosova, moraju da odmah reaguju kako bi zaštitili naš narod i to moraju znati svi oni koji podržavaju i štite ove separatiste i ćute na njihovo nasilje".

Popović je uveren da da naši prijatelji, pre svega Rusija i predsednik Putin, nikada neće dopustiti da bilo ko vojno spreči našu opravdanu odlučnost da u slučaju napada na Srbe kao država svojim snagama zaštitimo naš narod.

Istina mora da bude osnov za iznalaženje svakog budućeg kompromisnog i pravičnog rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo za obe strane, izjavio je danas šef poslaničke grupe SPS Đordje Milićević.

"Mi moramo da nastavimo ovaj put ma koliko on bio težak i ma koliko se on nama ne svidjao, ali pri tome moramo pre svega da budemo realni sami prema sebi u smislu naše pozicije u kojoj se trenutno nalazimo, kada je reč KiM”, rekao je Milićević na konferenciji za novinare u holu republičkog parlamenta.

Istakao je da je najvažnije to što je Srbija danas deo rešenja pitanja KiM i što konačno ima priliku nešto da kaže i traži, a ne samo da gleda kako se od nje nešto otima. "Da bi došli u takvu situaciju bilo je potrebno mnogo vremena, mnogo rada, truda, energije. Nažalost, smatramo da će biti potrebno mnogo vremena da dođemo i do benefita koje svi očekujemo", rekao je Milićević.

Naveo je da u tom smislu moramo da budemo realni i iskreni pre svega prema sopstvenim očekivanjima jer, kako je istakao, istina mora da bude osnov za iznalaženje svakog budućeg kompromisnog i pravičnog rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane. Zato, dodao je, moramo da nastavimo ovaj put i pružimo punu podršku onima koji su iskreni i hrabri borci u odbrani nacionalnih i državnih interesa.

"Moguć je i dijalog ukoliko se ukinu takse, moguće je sačuvati mir i stabilnost, moguć je i kompromis i razgovor sa Albancima, ali na svemu tome moramo da insistiramo i moramo da ostanemo dosledni u borbi za odbranu nacionalnih i državnih interesa kao što je to državno rukovodstvo činilo i do sada", rekao je Milićević.

Kako je rekao, nastavićemo mirnim i konstruktivnim putem da dijalog pokrenemo sa mrtve tačke, jer smatramo da je to jedini put kojim Srbija treba i mora da ide.

"Verujemo u reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada kaže da smo, ukoliko dođe do eskalacije i većeg sukoba, spremni na to i spremni da zaštitimo naš narod na prostoru KiM".

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da cilj današnje akcije Prištine na severu KiM nije bio borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, već "uterivanje straha u kosti srpskom narodu".

Selaković je za RTS rekao da smo već duže vremena svedoci ovakvih provokacija i različitih pokušaja Prištine da ostvari svoj suverenitet na severu KIM.

Takođe, ukazao je da Priština stalnim provociranjem Beograda, a naročito Srba na severu KIM, želi da nas uvede u svoju igru koja bi po njihovom planu i planu njihovih sponzora Srbiju dovela na "tanak led", i da nam se, po njihovoj zamisli, obije kao bumerang.

"Predsednik je jasno rekao onome ko ume da tumači političke poruke, šta je naša pozicija i šta znači to da nista neće biti isto. Mislio je na to da se Albanci na ovome neće zaustaviti", rekao je Selaković.

Ocenio je i da današnji potez Prištine samo svedoči o onome što je predsednik Srbije govorio, a to je da oni koji nas upućuju na zamrznut konflikt kao na jedno od rešenja, treba da znaju da prvi ko neće zamrznut konflikt jesu sami kosovsko-metohijski Albanci.

"Ne bih voleo da bude istina ovo što ću reći, ali čini mi se da se neće smiriti dok ne ostvare neke svoje interese i ciljeve koje su zacrtali. Na tome imaju samo jednu prepreku. Ta prepreka je Srbija koju vodi Aleksandar Vučić koji im ocigledno smeta", naglasio je Seleković.

On je podsetio i da je predsednik u svojim nastupima od jeseni prošle godine vrlo jasno rekao koji su okviri naše državne politike kada je u pitanju zaštita naroda na KIM.

"Republika Srbija će štiti svoj narod, ali se iskreno nadam da nećemo doći u priliku da gledamo taj scenario", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Prištini najviše smeta što izostaje naša reakcija koja bi bila izazvana srcem, a ne glavom i da nastave da sa uterivanjem straha i pritiska na preostale Srbe da napuste svoja ognjišta, a kako bi Srbija izgubila i poslednji argument za borbu za svoju zemlju i svoj narod.

"Pokazalo se da je predsednik u pravom trenutku govorio o tome i pokazalo se da je dobro procenio šta će se dešavati", rekao je Selaković. Podsetio je da je Vučić pre 10 dana najavio da Priština planira da izvrši upad na sever, pod firmom navodne borbe protiv korupcije lišavanja slobode naših sunarodnika na KiM. On je naveo i da je dosadašnje iskustvo pokazalo da određene države imaju uticaj na Prišitnu, kao i da nije razopčaran reagovanjem EU.

"Da toj izjavi izbrišete datum najmanje 10 istih izjava mozete da nađete kada god je Pristina pokušavala da demonstrira svoju silu i da omeđi integritet i na severu, svaki put je najcesće od zvaničnika EU dolazila rečenica - pozivamo obe strane na uzdrzanost", naveo je Selaković.

On je istakao i da će u istoriji srpskog parlamentarizma predsednik Vučić ostati zapisan po tome sto nikad nije bežao od svog naroda, i skupštine u kojoj je uvek bio spreman da pojasni svoju poziciju, da pojasni svoju politiku i kako vidi dalji nastavak situacije.

Selaković je ocenio da je vođena dobra debata u skupštini između Vučića i pojedinih poslanika iz opozicionih stranaka, ali da je bilo i onih koji su na "fašitički način pokušali da ga spreče da uđe", pominjući i reakciju Rade Trajković.

"Ona je danas napala predsednika što je osudio akciju Prištine, napala ga što je nije podržao", naveo je Selaković, dodajući da je neverovatno kada imate brutalnu akciju hapšenja imati takvu reakciju.

"Građani Srbije znaju da imaju odgovornog predsednika, kome mogu da veruju i koji vodi ozbiljno računa o našim državnim i nacionalnim interesima i uveren sam da će tako i nastaviti", poručio je Selaković.

Ukazao je da je ozbiljna politika koju vodi predsednik i vlada dovela do toga da smo ojačali međunarodni ugled, da smo ekonomski postali značajno snažniji i da smo vojno značajno jači nego 2003, 2008. ili 2012.

"Nisu to male stvari", smatra Selaković.

Prema njegovim rečima, naša pozicija i dalje je veoma teška, iz niza razloga, zato što nemamo od 1999. svoje efektivne organe vlasti, vojsku i policiju.

"Naša pozicija je teža zato što su Albanci na KIM proglasili secesiju, a najmoćnije države Zapada to priznale. Naša pozicija teža je zato što je nekome palo na pamet 2009. a taj je bio predsednik Srbije, da pitanje KiM prebacuje iz SB UN na EU gde je naša pozicija mnogo slabija", ocenio je Selaković.

On je istakao da Vučić pokušava grčevito da se bori da zaštiti naše interese i uspeo da vrati tu temu na međunarodni dnevni red, a ko ga napada za izdaju.

"Ko ga napada? Oni koji nisu radili ništa u situacijama kada smo kao država mogli da radimo mnogo više", zaključio je Selaković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.