Izvor: Radio 021, 28.Nov.2018, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na odluku Kosova o taksama na robu iz Srbije: Mogerini i Mekalister traže ukidanje odluke

Odluka Kosova da poveća takse od 100 procenata na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine izazvala je reakcije ne samo u Srbiji.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, saošteno je u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Ova mere ne pomaže izgradnji dobrosusedskih odnosa i moraju biti povučene", saopštila je Mogerini Tačiju telefonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << razgovoru.

Evropska služba za spoljne poslove navodi da je Federika Mogerini popodne telefonom razgovarala sa Hašimom Tačijem o poslednjim dešavanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa kome posreduje EU.

Visoka predstavnica je tom prilikom naglasila da odluka kosovskih vlasti da poveća takse na robu iz Srbije i BiH od 100 procenata samo dodatno komplikuje situaciju i ne dovodi do rešenja bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je privremene prištinske vlasti da opozovu odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, a Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa. Izvestilac za Srbiju kaže da je svestan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutosti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde te stvari moraju da se rešavaju.

"Jasno je jedno, a to je da je odluka Kosova da uvedu 100 odsto takse na robu iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine”, kaže Mekalister.

Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić danas je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem izrаzio očekivаnje dа će EU uložiti dodаtne nаpore da bi "Prištinu nаvela dа povuče jednostrаne poteze kojim dovodi u opаsnost mir i stаbilnost u regionu i rizikuje eskаlаciju sukobа", saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Vučić je u razgovoru sa Fabricijem, kako je navedeno, "upozorio nа posledice neodgovornog potezа Prištine o povećаnju tаksi nа srpsku robu, kojim se krši CEFTA sporаzum". Predsednik Vučić je rekao dа će Srbijа nаstаviti dа intenzivno rаdi nа ispunjаvаnju evropske аgende, sа ciljem bržeg nаpretkа nа putu kа člаnstvu kа EU.

Fаbrici je podsetio nа stаv visoke predstаvnice Evropske unije o povećаnju tаksi, koje predstаvljаju kršenje CEFTA sporаzumа i protivne su duhu Sporаzumа o stаbilizаciji i pridruživаnju, kаo i potrebi dа se one što pre povuku. Fаbrici je istаkаo potrebu dа se nаstаvi rаd nа održаvаnju mirа i stаbilnosti u regionu, i nа putu pridruživаnjа Evropskoj uniji.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džon Bolton pozvao je Kosovo i Srbiju da iskoriste priliku da reše svoje dugotrajne nesuglasice i krenu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

"Sada je vreme da Kosovo i Srbija postignu dogovor", napisao je Bolton na Tviteru, nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Beloj kući, prenosi RTK2.

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo, upozorio je da Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, prenela je prištinska "Gazeta ekspres".

"Šta se zapravo želi ostvariti tim porezom? Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova", rekao je Fogo.

Poslanik u Evropskom parlamentu, Knut Flekenštajn, kaže da se plaši daljeg pogoršanja odnosa Beograda i Prištine nakon uvođenja novih poreskih mera na robu iz Srbije i ocenjuje da su te mere korak unazad.

Flekenštajn navodi da Priština treba da ukine dodatno povećane carine, ali i da Beograd, kako kaže, ne bi trebalo da ometa Kosovo u svojim naporima.

Regionalna saradnja u privredi je presudna, rekao je Flekenštajn i podseća da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini tražila ukidanje nametnutih carina jer su one u suprotnosti sa sporazumom CEFTA.

Autor: Agencije

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Reakcije na odluku Kosova o carini na robu iz Srbije: Mogerini i Mekalister traže ukidanje odluke

Izvor: Radio 021, 28.Nov.2018

Odluka Kosova da poveća carinu od 100 procenata na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine izazvala je reakcije ne samo u Srbiji...Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem ukidanje carine na robu iz Srbije i BiH, saošteno je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.