Reagovanje: Pravda pobedila politiku

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanje: Pravda pobedila politiku

09.11.2015. -

Gradonačelnici i predsednici skupština opština sa severa Kosova pozdravili su odluku Generalne konferencije Uneska da ne dozvoli ulazak Kosova u tu organizaciju. Ministar odbrane Bratislav Gašić navodi da je to pobeda tima premijera Aleksandra Vučića. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenjuje da je pravda pobedila politiku.

U zajedničkom saopštenju gradonačelnici i predsednici skupština opština sa severa Kosova zahvaljuju na ogromnom zalaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vladi Srbije i svim zemljama-članicama Uneska koje su glasale protiv, ali i onima koje su bile uzdržane.

„Konačno je ovim činom dokazano da posle onih i onakvih akata koja su na Kosovu činjena, rušenjem i paljenjem crkava i manastira, rušenjem grobalja, takvima ne pripada mesto u organizaciji koja ima za cilj da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje kolaboracije među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda“, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Bratislav Gašić pozdravio je odluku da Kosovo ne bude primljeno u Unesko, navodeći da to predstavlja pobedu tima premijera Aleksandra Vučića.

„To je pobeda Ministarstva spoljnih poslova, ali pre svega Vlade Srbije i tima Aleksandra Vučića“, rekao je Gašić na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je povodom odbijanja Uneska da primi Kosovo u svoje članstvo da je pravda pobedila politiku.

„Zahvaljujem svim državama koje u Parizu nisu dozvolile da se pogazi istorija, pravo i pravda. Pravda je danas pobedila politiku i Unesko je kao organizacija Ujedinjenih nacija sačuvao smisao svog postojanja. Svaka druga odluka značila bi samoukidanje osnovnih principa organizacije UN za kulturu i nauku“, naveo je Marković u saopštenju.

Marković je rekao da je i Srpska pravoslavna crkva odigrala značajnu ulogu u očuvanju istorijsko kulturne baštine.

„Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i manastir Gračanica, koji su pod zaštitom Uneska u opasnosti, srpski su i pravoslavni i nikakve novoizmišljene nacije i kulture u pokušaju ne mogu ih odvojiti od njihovog naroda, njihove crkve i njihove države Srbije“, dodao je Marković.

Na vest da Kosovo nije primljeno u Unesko oglasili su se i studenti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Oni su na posebno otvorenoj stranici na Fejsbuku napisali da su u to verovali od početka.

„Hvala svima na podršci. Kosovo i Metohija u srcu“, napisali su studenti.

Studenti su juče, na dan gradske slave, u porti Crkve Svetog Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici svojim telima napisali „Ne Kosovu u Unesku“ i, kako su rekli, tako poslali poruku celom svetu da je to jedina pravedna odluka.

Od 142 države koju su glasale, 92 podržale članstvo Kosova u Unesku a protiv predloga bilo je 50 država.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.