Razvojni put Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 01.Dec.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvojni put Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici obeležava 100 godina rada. To je jedina škola na Kosovu i Metohiji koja nije prekidala nastavu od osnivanja. Danas Gimnaziju pohađa više od 250 učenika na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom smeru.
Od dana osnivanja pa sve do danas imala je Gimnazija misiju da stvori obrazovane ljude koji će pokrenuti mnoge događaje u Kosovskoj Mitrovici. Osnovana je ukazom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regenta Aleksandra.

Slobodan Mihajlović, direktor Gimnazije kaže da je ustanova dobila dozvolu za rad 1915. godine, ali je posle izvršenih priprema počela da radi 1. decembra 1919. godine.
U poslednjih deset godina učenici Gimnazije beležili su uspehe i prva mesta na književnoj olimpijadii, na takmičenjima u matematici i drugim prirodnim naukama, na sportskim manifestacijama.
"Mislim da naši uspesi sami dovoljno govore i da te medalje koje je samo moja generacija napravila na republičkim takmičenjima, govore kakva smo generacija i kakva smo škola", kaže Mihailo Radičević, svršeni gimnazijalac.
Posle sukoba 1999. godine, Gimnazija je iz južnog izmeštena u severni deo Kosovske Mitrovice, u zgradu sa sedam obrazovnih ustanova. Korišćenje istog objekta sa drugim školama i fakultetima gimnazijalci ne vide kao nedostatak.
"Prednost ove škole je u tome što delimo prostor sa fakultetski obrazovanim ljudima, što ćemo mi jednoga dana da studiramo i što možemo na neki način da ih pitamo i upoznamo se sa njima - da nam oni objasne kako sve to funkcioniše", kaže Aleksandra Stojiljković, učenica.
"Čak i kada su najgori uslovi imamo motiv, deca su uvek inspiracija, daju nešto novo, nihova pozitivna energija i nas motiviše da radimo", kaže Biljana Dobrić, profesor engleskog jezika.
U 100 godina postojanja Gimnazija je sarađivala sa drugim gimnazijama u Srbiji.
"Saradnja i moje gimnazije i ostalih je višestruka, počevši od razmene iskustava, pa preko raznih susratenja kako učenika tako i zaposlenih", kaže Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.
Kroz Gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici prošlo je više od 16.000 đaka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.