Ratel: Zakonski postupak prema Ivanoviću

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratel: Zakonski postupak prema Ivanoviću

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel rekao je da su sve radnje u slučaju Olivera Ivanovića sprovedene u okviru zakonskih rešenja, uz obezbeđivanje pravičnog tretmana.

U postupku koji se vodi protiv Olivera Ivanovića sve radnje su sprovedene u okviru zakonskih rešenja, uz obezbeđivanje pravičnog tretmana, izjavio je glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel, prenosi Beta.

"Vladavina prava je osnovni okvir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravila i prava na osnovu kojih je moguće postojanje slobodnog, pravičnog i demokratskog društva.

Vladavina prava je sistem u kojem niko, uključujući tu i vladu ili političare, nije iznad zakona, i svako mu jednako podleže", napisao je Ratel u autorskom tekstu koji je podeljen medijima.

Iako u tekstu nigde ne spominje ime osumnjičenog Ivanovića, Ratel je napisao da je Specijalno tužilaštvo radeći na nekom drugom predmetu februara 2013. godine dobilo informacije sa veoma ozbiljnim tvrdnjama koje su morale da se shvate kao takve, a odnosile su se na Olivera Ivanovića.

"Posle skoro godinu dana rada na predmetu, tužilac je odlučio da postoji dovoljno dokaza za obavljanje razgovora sa osumnjičenim u datom predmetu. Iz tog razloga, u ponedeljak ujutro, ove sedmice (27. januara), osumnjičeni se dobrovoljno pojavio u stanici policije u

Severnoj Mitrovici, prema prethodnom dogovoru sa međunarodnim tužiocem STK", piše u izjavi.

Ratel je naveo da je posle razgovora sa Ivanovićem u vezi sa navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo, tužilac je iskoristio svoja ovlašćenja i izdao nalog za hapšenje osumnjičenog Ivanovića.

"Euleksov tužilac je pretpretresnom sudiji (međunarodnom sudiji u Osnovnom sudu u Mitrovici) podneo zahtev za njegovo zadržavanje u sudskom pritvoru. Sudija je odobrio zahtev zbog čega je osumnjičeni zadržan u sudskom pritvoru. Osumnjičeni je u svakom trenutku potpuno sarađivao u toku pravnog postupka", napisao je Ratel.

U vezi sa zadržavanjem Ivanovića u Pritvorskoj jedinici u Prištini, Ratel je kazao da je takva odluka doneta pošto ta jedinica ima jako dobre uslove smeštaja pritvorenika različite etničke pripadnosti.

"Njihov smeštaj je u skladu sa svim standardima EU za boravak pritvorenika. Pritvoreniku su omogućena sva odgovarajuća prava komuniciranja sa njegovim pravnim zastupnikom. Naredna faza pravnog postupka bila je da je pretpretresni sudija napisao obrazloženje i

formalnu odluku koja se odnosila na zadržavanje u istražnom pritvoru", napisao je Ratel.

On je dodao da je to sve bilo prevedeno na srpski jezik, a zatim je dato osumnjičenom i njegovom braniocu u skladu sa njihovim zakonskim pravima, a takođe to je bilo dostavljeno i tužiocu.

"Obrazloženje sadrži detaljno objašnjenje odluke koju je doneo sudija. Osumnjičeni sada ima mogućnost da se, preko svog advokata, žali na odluku o određivanju pritvora", napisao je Ratel.

Po njegovim rečima, nalog za jendomesečni pritvor biće ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati da podnese argumente o tome zašto osumnjičeni treba da bude dalje zadržan u pritvoru.

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću juče je određen pritvor od 30 dana i prebačen je u pritvorsku jedinicu u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.