Rašić: U Kosovskom parlamentu usvojen zakon štetan po Srbe

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašić: U Kosovskom parlamentu usvojen zakon štetan po Srbe

Poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić rekao je danas da je za srpsku zajednicu na Kosovu neprihvatljiv Zakon o agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, usvojen u četvrtak na sednici kosovskog parlamenta.

Rašić je rekao da taj propis ne pruža adekvatan tretman raseljenim licima, pogotovo raseljenim Srbima koji su živeli na Kosovu.

Rašić je rekao agenciji Beta da je to samo jedna od manjkavosti zakona, koji je usvojen uprkos protivljenju srpskih poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Kosovskoj skupštini.

Po njegovim rečima, zakon ne predviđa osnivanje tehničke agencije koja bi trebalo da poredi mape iz katastra - kosovske i originalne, srpske, i da ukoliko se podaci ne podudaraju, utvrdi šta je u tim slučajevima verodostojno.

Rašić je kazao da je osnivanje te agencije dogovoreno u Briselu.

"Umesto toga, data je dalja nadležnost Kosovskoj agenciji za privatizaciju da ona samostalno može da odlučije. Tim zakonom je predviđeno da ta agencija ima produženi mandat, u ovom slučaju još osamnaest meseci i da za to vreme daje podatke o pitanju vlasništva", rekao je Rašić.

On je kazao da su srpski poslanici bili i protiv toga što, po tom zakonu, neko od raseljenih, na primer iz Đakovice gde uopšte nema Srba, treba da sazna na oglasnoj tabli opštine, da se njegova kuća ili parcela prodaje.

Kako je rekao, sve to, uz činjenicu da su iseljeni, Srbima dodatno onemogućava da ostvare svoja prava.

Rašić je podsetio da je i predsednica skupštinske Komisije za prava i interese zajednica i povratak, Jasmina Živković ukazala na tom zasedanju da nacrt zakona nije podržala Komisija, jer on ne odražava ono što je dogovoreno u Briselu.

Živković je rekla u Skupštini da se sadržinom tog zakona ne garantuje ravnopravnost u odlučivanju kada je reč o privatnoj imovini, komercijalnoj i imovini koja pripada verskim objektima.

Po Rašićevim rečima, uprkos svemu i protivljenju svih srpskih i nekih drugih poslanika, većina u kosovskom parlamentu je uz pomoć poslanika opozicije, većinom glasova izglasala taj zakon, sporan za Srbe.

Upitan da li postoji mogućnost da se prevaziđe nastala situacija, Rašić je rekao da srpski poslanici sada mogu da se prvo obrate predsedniku Kosova i da mu objasne svu štetnost tog zakona i da traže da taj propis vrati u ponovnu proceduru.

On je dodao da će srpski poslanici tražiti i da se u rešavanje ovog problema uključi i predstavnik Evropske unije na Kosovu, Samuel Žbogar, kao i predstavnici Kvinte na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rašić: U Kosovskom parlamentu usvojen zakon štetan po Srbe

Izvor: Blic, 14.Jun.2016

Poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić rekao je danas da je za srpsku zajednicu na Kosovu neprihvatljiv Zakon o agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, usvojen u četvrtak na sednici kosovskog parlamenta...Rašić je rekao da taj propis ne pruža adekvatan tretman raseljenim licima, pogotovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.