Rakić: Biće burnih reagovanja na pregovore o Kosovu

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakić: Biće burnih reagovanja na pregovore o Kosovu

Pregovori Beograda i Prištine biće teški i komplikovani i pregovarači će se "tući" i oko najsitnijih detalja, a mogu se očekivati i burna reagovanja i videćemo kako će aktuelne vlasti to uspeti da amorizuju, rekao je vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika lista Politika Žarko Rakić u Novom danu.

Za vlasti u Beogradu će biti teško da građanima precizno i uverljivo objasne zašto je sad trenutak za pregovore, kaže Rakić.

 "Trenutna situacija je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da je konflikt zamrznut, a ekonomski pokazatelji kažu da se Srbija kreće uzlaznom linijom... Treba da ubedite narod da bi privredni rast bio veći kada ne bi bilo zamrznutog konflikta, već to je teško da se objasni...", rekao je gost Novog dana.

Rakić je dodao i da precizno može da se izračuna koliko je privredni rast bio zakočen i koliko je zemlja izgublila novca zbog tog zamrznutog konflikta.

"Zamrznuti konflikt traje već dva veka i naravno da to ne može da bude rešeno serijom razgovora u Briselu. Došao je trenutak da se zaista pregovara, a ako hoćete da razgovarate onda treba da zaumete pregovaračke pozicije, i ovo što se događa je upravo to - obe strane pokušavaju da zauzmu pregovaračke pozicije", ocenio je on.

Rakić smatra da će razgovori o budućnosti Kosova biti verovatno najduži pregovarački proces.

Pregovori će trajati dugo jer će se pregovarači tući i oko najsitnijih detalja i forumlacija, jer kasnije dolazi period tumačenja i ako ima nepreciznosti, obe strane će imati prostora za svoje tumačenje.

Govoreći o najavi da će Vladike SPC 6. novembra raspravljati o Kosovu, Rakić je rekao da je SPC veoma aktivna kad je reč o pitanju Kosova, a najavljeni sabor Crkve vidi kao deo unutrašnjeg dijaloga koji je prekinut i izgubio se u javnosti.

"Crkva ima nejedinstvenih procena (po pitanju Kosova), i biće prisutna u dijalogu veoma, ali je pitanje koliko njena reč ima težinu u sudaru sa realnočću političkom ili običnim životom", zaključio je Rakić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.