Rajhel: Srbija da bude konstruktivna prema susednom Kosovu

Izvor: Politika, 18.Nov.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajhel: Srbija da bude konstruktivna prema susednom Kosovu

PRIŠTINA – Nemački ambasador na Kosovu Ernst Rajhel izjavio je da njegova zemlja očekuje da Srbija do 9. decembra pruži uverljive dokaze da odustaje od takozvanih paralelnih struktura na severu.

Time bi, smatra Rajhel, Srbija dokazala konstruktivan odnos prema susedima, uključujući Kosovo.

U intervjuu za „Kohu Ditore” Rajhel je rekao da se ne može očekivati da će paralelne strukture biti uklonjene do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << devetog decembra, ali da ukoliko Srbija želi da tog dana Savet ministara EU donese odluku o davanju statusa kandidata, mora da nađe način da pokaže da je odustala od ovih struktura.

Predstavnik Nemačke na Kosovu je tražio da se nastavi tehnički dijalog Beograda i Prištine, što, kako je dodao, ne isključuje da će biti potreban politički dijalog.

„Treba da budemo uvereni da se sprovode dogovoreni sporazumi. Vreme je kratko, sastanak Saveta ministara će biti 9. decembra, dakle potrebno nam je što više poverenja koje može da se izgradi ne samo novim sporazumima već i sprovođenjem ovih koja su do sada postignuta”, rekao je ambasador.

Po njegovim rečima, o severu može da se razgovara ali ne van okvira Ahtisarijevog plana u pogledu statusa za opštine na severu.

Tanjug

objavljeno: 18/11/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.